ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

09:20 3/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Απολύσεις 15.000 υπαλλήλων, αποχωρήσεις 150.000, συρρίκνωση κατά 30%-40% των υπηρεσιών του δημοσίου, αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και η μείωση κόστους και προσωπικού στους ΟΤΑ, αποτελούν την καυτή ατζέντα των συζητήσεων με Τρόικα και Ομάδα Κρούσης.

Μπορεί σε επίπεδο προγραμματικών δηλώσεων η εσωτερική, κυβερνητική τρόικα να έχει συμφωνήσει σε εξαγγελίες που

δεν θα περιλαμβάνουν απολύσεις στο δημόσιο και ίσως, μείωση των ειδικών μισθολογίων, όμως τα θέματα αυτά βρίσκονται στην ατζέντα της Τρόικας των δανειστών και μάλιστα, για πολλούς, θεωρούνται αδιαπραγμάτευτοι όροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να πείσει τους συνομιλητές της ότι είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της ως προς τη διοικητική μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση του δημοσίου. Στο τραπέζι των σκληρών διαπραγματεύσεων που ξεκινούν τις επόμενες ώρες η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περιορίσει τα επώδυνα μέτρα που περιέχει το μνημόνιο 2. Μεταξύ των βασικών σημείων που θα δώσει μάχη είναι η μη μείωση των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο κατά 12% από την 1η Ιουλίου και η μη απόλυση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από τη τρόικα και την ομάδα κρούσης έχουν χτυπήσει κόκκινο, καθώς η μακρά προεκλογική περίοδος, συνέτεινε στη στασιμότητα των δράσεων που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες τα αρμόδια στελέχη που ασχολούνται με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση έχουν ήδη συντάξει πακέτο εισηγήσεων προς τη νέα πολιτική ηγεσία προκειμένου να ενεργοποιηθεί και πάλι η όλη διαδικασία.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι έχουν βρεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος βασικοί άξονες της Διοικητικής Μεταρρύθμισης τουλάχιστον ένα δίμηνο. Σύμφωνα με το τελευταίο πλάνο που είχε καταρτιστεί από τη κυβέρνηση Παπαδήμου η πορεία υλοποίησης αρκετών δράσεων που απορρέουν από το Δεύτερο Οικονομικό Πρόγραμμα, έχει καθυστερήσει σημαντικά. Παρά τις εκκλήσεις της Ομάδας Κρούσης και του ίδιου του Πρωθυπουργού ορισμένα ζητήματα είχαν παραμείνει στάσιμα.

Ένα από τα θέματα αυτά σχετίζεται με το μείζων ζήτημα της ανταγωνιστικότητας και τις οικονομικές συνέπειες που προκαλούνται από την γραφειοκρατία. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να έχει κλείσει από τον Ιανουάριο προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός ανταγωνιστικότητας. Προς το παρόν δεν καταγράφεται ικανοποιητική πρόοδος. Στη ίδια κατηγορία θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το θέμα της εκτίμησης των επιπτώσεων που προκαλούνται από τις νομοθετικές παρεμβάσεις. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα μέσω των οποίων θα προκύψει μια αποτελεσματική φόρμα αξιολόγησης.

«Τι γίνεται με τον κανόνα μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις;» Αν και έχει γίνει ο σχεδιασμός προκειμένου να ενημερώνεται μια βάση δεδομένων ανά τρεις μήνες αυτό δεν έχει υλοποιηθεί. Το ζήτημα αυτό αποτελεί κεντρικό αγκάθι στις διαβουλεύσεις καθώς εμπεριέχει και το θέμα της συνολικής αποχώρησης 150.000 δημοσίων

Keywords
Τυχαία Θέματα