Επιχειρήσεις: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα

08:29 9/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Για το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο επιχειρηματικό τοπίο ετοιμάζονται Τράπεζα της Ελλάδος, εμπορικές τράπεζες και η κυβέρνηση με επίκεντρο την διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η συμφωνία για την αντιμετώπιση του υπέρογκου δανεισμού των ιχθυοκαλλιεργειών θα αποτελέσει τον οδηγό για ανάλογες κινήσεις και σε άλλους επιχειρηματικούς

κλάδους. Σύμφωνα με πληροφορίες τα επόμενα βήματα θα γίνουν στον επίσης υπερχρεωμένο κλάδο της ακτοπλοΐας. Οι τράπεζες ήδη εργάζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς που βαρύνονται με πολύ μεγάλες υποχρεώσεις, όπως την χαλυβουργία αλλά και τα media.

O υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νίκος Δένδιας μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο τόνισε ότι το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν συντομότερα ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει γρήγορα. Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε τη σημασία αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων, ζητώντας την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου σε επίπεδο μεμονωμένων τραπεζών ώστε να εξασφαλιστεί μια πιο ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Μια τέτοια στρατηγική θα βοηθήσει όχι μόνο μεμονωμένους οφειλέτες, αλλά μακροπρόθεσμα θα ξεκλειδώσει τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της οικονομίας».

Άμεση δράση για τα κόκκινα δάνεια ζήτησε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας στο επενδυτικό forum που διοργάνωσε η Eurobank. Ο κ. Φέσσας υπογράμμισε με έμφαση ότι: «ο χειρισμός των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και της αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων που βαρύνονται από ένα χρέος στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν παγιδεύει σημαντική αξία και ρευστότητα, η όμως οποία με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί να αποδεσμευτεί». «Ένα μεγάλο μέρος των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων προέρχεται από παραγωγικές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πράγματι μπορεί να διασωθεί πολύ μεγάλη αξία αν γίνει προσεκτική διαχείριση αυτών των περιπτώσεων. Οι κατάλληλες πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της κατάστασης όλων των επιχειρήσεων και να συμβάλλουν σημαντικά στην ανάκαμψη της οικονομίας» τόνισε ο κ. Φέσσας. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο να τροποποιηθεί ριζικά ώστε να διευκολύνει τη διαχείριση των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων, να νομιμοποιήσει και να διευκολύνει την εισαγωγή εναλλακτικών τεχνικών διαχείρισης των μη κανονικά εξυπηρετούμενων δανείων και να διευκολύνει την ταχεία επιστροφή βιώσιμων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα προβλήματα σε συνθήκες ομαλής και κερδοφόρας λειτουργίας. «Πρέπει να αποτελέσουν άμεση προτεραιότητα ο σχεδιασμός εξωδικαστικών διαδικασιών ειδικά για ΜμΕ καθώς και μηχανισμών συντονισμού περιπτώσεων στις οποίες υπάρχουν πολλοί πιστωτές».

Σήμερα περίπου το 35% των δανείων δεν εξυπηρετούνται κάτι που αντιστοιχεί σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ. Από αυτά τα περίπου 35 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις. Το μέγα ζητούμενο είναι να επιλεγεί ποια από τα παραπάνω δάνεια αφορούν εταιρίες που μπορούν να επανέλθουν σε βιώσιμη πορεία και ποια αφορούν επιχειρήσεις - ζόμπι. Η διάσωση ασφαλώς δεν θα γίνει άνευ τιμήματος: όπως έγινε και στην περίπτωση των ιχθυοκαλλιεργειών, μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων μετοχοποιείται και οι τράπεζες αποκτούν τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Ωστόσο μερίδα επιχειρηματιών διατυπώνει αιτιάσεις κατά πόσο η όλη αυτή η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί με τρόπο αμερόληπτο ή αν θα ευνοηθούν επιχειρηματικά συμφέροντος οδηγώντας σε μια ριζική ανατροπή του σημερινού επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα