Ικανοποίηση ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα

08:02 9/7/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Πλέον, η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά στο στάδιο της ερμηνείας του Συντάγματος (για την άθροιση ή μη των ψήφων των κομμάτων που θα καταθέσουν προτάσεις στη Βουλή) και, εν τέλει, στη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να συζητηθεί η πρόταση περί δημοψηφίσματος.

Ήδη, στην Κουμουνδούρου αναμένουν τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, καθώς στον

ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως, αν, όταν κατατεθούν οι προτάσεις των κομμάτων, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμοδοτήσει υπέρ της άθροισης των ψήφων των βουλευτών, η κυβέρνηση θα μείνει εκτεθειμένη αν αρνηθεί να συγκαλέσει την Ολομέλεια του Σώματος.

Σύγκρουση

Εξάλλου, η αξιωματική αντιπολίτευση ήδη από χθες ισχυρίζεται ότι έχει φανεί πως υπάρχουν περισσότεροι από 120 βουλευτές που συμφωνούν με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και εγκαλεί την κυβέρνηση επειδή η τελευταία δεν συμφωνεί να ανοίξει την Βουλή. «Η προσπάθεια του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος να αποφύγει την σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος για την «μικρή ΔΕΗ» φανερώνει τον φόβο του για μια σε βάθος συζήτηση στη Βουλή, αλλά και μια προσπάθεια να προσπεράσει τις μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές ολόκληρου του πολιτικού φάσματος απέναντι στα σχέδιά της», σημείωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «παρά τις επιμέρους διαφορές, η αντιπολίτευση εκκινεί από μια κοινή αφετηρία και καταλήγει σε ένα κοινό «διά ταύτα». Πάνω απο120 βουλευτές εναντιώνονται στην δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και στην ιδιωτικοποίηση της και ζητούν το αυτονόητο, να διεξαχθεί δημοψήφισμα έτσι ώστε να αποφασίσει ο ελληνικός για αυτό το κορυφαίο ζήτημα».

Διευρύνεται το μέτωπο

Σε κάθε περίπτωση και με το βλέμμα στραμμένο στην προεδρική εκλογή, στην Κουμουνδούρου διαπιστώνουν με εμφανή ικανοποίηση πως υπάρχει μπλοκ βουλευτών που φτάνουν τους 120 και μπορούν να μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή. Μάλιστα, κομματικές πηγές έλεγαν χθες πως «διευρύνεται το αντικυβερνητικό μέτωπο»,καθώς εκτός από τα δημοκρατικά κόμματα που έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν προτάσεις υπέρ δημοψηφίσματος (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛΛ) χθες εκδηλώθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας και 15 ανεξάρτητοι βουλευτές, που κατέθεσαν σχετική πρόταση. Την πρόταση υπέγραψαν οι Πάρις Μουτσινάς, Μάρκος Μπόλαρης, Νίκος Σταυρογιάννης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταβρής, Θόδωρος Παραστρατίδης, Πέτρος Τατσόπουλος, Θοδώρα Τζάκρη.

Keywords
Τυχαία Θέματα