Ψάχνουν τους επόμενους «στόχους» στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στον ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνονται ήδη στους επόμενους κάβους που έχει να περάσει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνουν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή είναι εύθραυστη. «Αν τους φεύγει βουλευτής σε μία ψηφοφορία που κρινόταν μόνο η εμπιστοσύνη και δεν υπήρχε διακύβευμα κάποιου επώδυνου μέτρου, η συνέχεια θα επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις»,

ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν χθες οι μετέχοντες στην κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέτρα-προϋπολογισμός

Σε επίπεδο ««δύσκολων» ψηφοφοριών, λοιπόν, στην Κουμουνδούρου επικεντρώνονται στα μέτρα που θα καταλήξει η κυβέρνηση όταν τελειώσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, αλλά και στην ψήφιση του προϋπολογισμού. Και εκτιμούν ότι σε κάποια ή κάποιες απ’ αυτές τις ψηφοφορίες, μπορεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης στη Βουλή όχι μόνον να περιοριστεί περαιτέρω, αλλά να προκληθούν και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως «δύσκολες» ψηφοφορίες για την κυβέρνηση κρίνεται η ψήφιση του ενιαίου φόρου ακινήτων -όταν έρθει στη Βουλή- αλλά και τυχόν ρύθμιση για την παράταση της προστασίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς. Ειδικά για το τελευταίο, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η όποια ρύθμιση φέρει η κυβέρνηση θα προστατεύει μόνο τους οριακά διαβιούντες και θα αφήνει έκθετους σε πλειστηριασμούς τους περισσότερους εκ των υπερχρεωμένων πολιτών.

Όλα αυτά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα κρίνουν την επιβίωση της κυβέρνησης πριν καν το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, οπότε ψηφίζεται παραδοσιακά ο προϋπολογισμός. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι όσοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν πάρει απόφαση ότι δε θα επανεκλεγούν, θα μπορούσαν να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, έχοντας ως φιλοδοξία να κατέβουν ως υποψήφιοι δήμαρχοι στις περιφέρειές τους, με τη λεοντή του «ήρωα».

Κι άλλες δοκιμασίες

Συν τοις άλλοις, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι πλέον, οι βουλευτές της συμπολίτευσης είναι «απελευθερωμένοι» και μπορούν να καταψηφίσουν κάποιο κυβερνητικό νομοσχέδιο, χωρίς να κατηγορηθούν για «αποστασία». «Μόλις προχθές ψήφισαν όλοι υπέρ της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής που καταθέσαμε. Ουδείς δικαιούται να τους πει αποστάτες, αν αποφασίσουν σε 10 ημέρες από σήμερα να μην ψηφίσουν ένα σκληρό μέτρο», λένε χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό, ο Αλέξης Τσίπρας ήδη επενδύει σε άλλες δύο μείζονες συγκρούσεις με τον πρωθυπουργό στη Βουλή, προκειμένου να φθείρει το προφίλ του Αντώνη Σαμαρά. Η μία θα είναι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη βία και η δεύτερη θα είναι η συζήτηση επί του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Άλλωστε, ειδικά η δεύτερη διαδικασία επέχει παραδοσιακά θέση ψήφου εμπιστοσύνης για την εκάστοτε κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα