Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα «βοδινά» κρέατα από την Ε.Ε.

Η Κομισιόν πρότεινε ελέγχους γενετικού υλικού στα «ύποπτα» σκευάσματα με «βοδινό» κρέας. Το διατροφικό σκάνδαλο, που έχει «διεισδύσει» σε 16 χώρες, θα φανεί μετά τους ελέγχους αν έχει εξαπλωθεί σε ακόμη περισσότερες. Το κρέας θα ελέγχεται και για την ύπαρξη φαινυβουλταζόνης, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αλόγων. Τα πρώτα στοιχεία που θα προκύψουν από τους ελέγχους αναμένονται στα μέσα Απριλίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει

αρχικά στην Ιρλανδία, όπου έλεγχοι σε κατεψυγμένα προϊόντα με κιμά αποκάλυψαν ότι υπήρχε και κρέας αλόγου, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις αυτό έφτανε σε ποσοστό 100%. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι δείχνουν κρέας αλόγου δεν …απολάμβαναν μόνο οι Ιρλανδοί, αλλά και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι.

Χαμηλώνουν οι τόνοι για την υπόθεση

Προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι σε ότι αφορά το θέμα της τροφοδοσίας των αγορών ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών με συσκευασμένο κρέας αλόγου έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σε έκτακτη σύσκεψη σε επίπεδο υπουργών. Ο επίτροπος για την υγεία, Τόνιο Μποργκ, τόνισε ότι το σκάνδαλο δεν πρέπει να επεκταθεί στον τομέα της υγείας, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι βλάπτει με κάποιο τρόπο τους καταναλωτές: «Είναι προφανές ότι κάποιος με δόλο, ή ίσως από αμέλεια, τοποθέτησε παραπλανητική ετικέτα στο προϊόν. Όλες αυτές οι χώρες από τις οποίες πέρασε αυτό το κρέας, φυσικά θεωρούνται ύποπτες. Και όταν λέω χώρες, εννοώ τις εταιρείες σε αυτές τις χώρες που επεξεργάστηκαν το προϊόν», ανέφερε ο Μποργκ και πρόσθεσε ότι «το σύστημα ασφαλείας τροφίμων της Ε.Ε. είναι ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο».

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος Ράινεκε Χάμελεερς τοποθετήθηκε κι αυτός επί του θέματος: «Οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να ξέρουν τη χώρα προέλευσης των προϊόντων που αγοράζουν και ότι τα κρέατα είναι υψηλής ποιότητας. Οι έμποροι λιανικής πώλησης θα πρέπει να λειτουργούν υπεύθυνα για να αποδείξουν ότι σέβονται τα ζώα και την ασφάλεια των καταναλωτών».

Keywords
Τυχαία Θέματα