Σκληρό παζάρι για τη ρύθμιση χρεών προς τα Tαμεία

Προς το παρόν υπάρχει απόκλιση στο ύψος των δόσεων ανάμεσα σε αυτές που θέλει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της Τρόικας, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή».

Στο χθεσινό ραντεβού εκτός από το επιτελείο του υπουργείου και των εκπροσώπων της Τρόικας βρέθηκαν οι διοικητές των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων

Η πρόταση των ασφαλιστικών Ταμείων είναι για ρύθμιση χρεών σε 60 δόσεις. Να σημειωθεί εδώ πως μόνο στο ΙΚΑ οι οφειλές φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ!

Κάθετα αντίθετοι είναι οι

εκπρόσωποι της Τρόικας, οι οποίοι κάνουν λόγο για 36 δόσεις, ενώ θέτουν ταυτόχρονα και συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την πιστοποίηση της οικονομικής δυνατότητας των υπόχρεων επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν και να ολοκληρώσουν τον διακανονισμό. Βάσει των συζητήσεων, υπάρξει μια ταξινόμηση των οφειλών βάσει της οποίας θα γίνει και ο καθορισμός των όρων συμμετοχής στη ρύθμιση.

Σύμφωνα με αυτήν, όσοι οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία ποσά έως 50.000 ευρώ θα απαιτείται κάποια απόδειξη για τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών.

Για ποσά από 50.000 ευρώ έως 100.000, ο οφειλέτης θα πρέπει να καταθέτει επαρκείς πληροφορίες, μέσω ενός χρηματοοικονομικού χάρτη, ενώ για ποσά άνω των 100.000 ευρώ η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης θα πρέπει να πιστοποιείται από τρίτους.

Οριστική απόφαση για το θέμα των οφειλών αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα