ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

17:15 8/8/2012 - Πηγή: Matrix24
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε έντονα τα σχόλια Ιρανού ανωτάτου αξιωματούχου ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα για την αιματοχυσία στη Συρία και προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα την ακολουθήσει στην έκρηξη βίας.

του Γιώργου Βλαβιανού

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τις δηλώσεις απαράδεκτες και άκομψες και κάλεσε το Ιράν να τιμήσει τις καλές διμερείς σχέσεις που μέχρι σήμερα έχει με την Τουρκία. Η επιθετική ανακοίνωση του Α. Νταβούτογλου έπεται των δηλώσεων του Ιρανού αρχηγού του Γενικού

Επιτελείου, ο οποίος φαίρεται να είπε ότι όσο η Τουρκία ενστερνίζεται τις θέσεις της Δύσης σε ζητήματα όπως αυτό της Συρίας θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την εξέγερση των πολιτών της και τη βία που θα ακολουθήσει.

Ο στρατηγός Χασάν Φιρουζαμπαντί, όπως ανέφεραν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχε δηλώσει ότι η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία είναι χώρες υπεύθυνες για την αιματοχυσία στο συριακό έδαφος.

Το Ιράν παραμένει πολύ στενός σύμμαχος του καθεστώτος του Μπασάρ Άσαντ στη Συρία παρά τη διεθνή πίεση, ενώ η Τουρκία υπήρξε από ένα σημείο και μετά από τους σκληρούς επικριτές του καθεστώτος. Ο Ταγίπ Ερντογάν επανειλημμένως έχει ζητήσει την παραίτηση του Ασαντ και του δικατορικού καθεστώτος που κυβερνάει χρόνια τώρα τη χώρα. Ο Ιρανός στρατηγός κατηγόρησε τις χώρες αυτές ότι οπλίζουν τρομοκράτες και τις κατέστησε υπέυθυνες για τη ζωή των Ιρανών πολιτών που απήχθησαν.

Ο πρόεδρος της Ιρανικής Βουλής Αλί Λαριτζανί κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής υπονοώντας φυσικά τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για την απαγωγή των Ιρανών.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα