ΕΝΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ… ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

20:40 4/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Ένα ασυνήθιστο επισκεπτήριο είχαν χθες οι κρατούμενοι στις φυλακές του Κορυδαλλού. Για πρώτη φορά σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, υπό τον Αντώνη Ρουπακιώτη, άκουσε τους κρατούμενους και πέρασε από όλες τις πτέρυγες. 

Τα βασικά παράπονα των κρατουμένων είναι οι αυστηρές ποινές και η ευκολία με την οποία προφυλακίζουν οι δικαστικές αρχές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δίνοντας με την επίσκεψη αυτή το στίγμα των προθέσεών του  για βελτίωση

των συνθηκών κράτησης τόνισε ότι είναι μέλημά του  η προώθηση στη Βουλή  του σύγχρονου νομοσχεδίου  για τα ναρκωτικά  καθώς του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα που θα εξανθρωπίζει το σύστημα των φυλακών.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους κρατούμενους ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη  και τους γενικούς γραμματείς  Μαρίνο Σκανδάμη και  Γιάννη Ιωαννίδη δεν έκαναν ένα… τυπικό πέρασμα. Εμειναν για ώρες με τους κρατούμενους  και  θέλησαν να μπουν μέσα στα κελιά τους, ώστε να έχουν προσωπική άποψη για όσα συμβαίνουν στο χώρο των φυλακών. Δεν έλειψαν βέβαια και οι  διάσημες συναντήσεις, καθώς αυτό τον καιρό όπως είναι γνωστό στον Κορυδαλλό κρατούνται ο πρώην Υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Λάκης Γαβαλάς, αλλά και ο Μάκης Ψωμιάδης, μαζί με τον οποίο μάλιστα από χθες κρατείται στην ίδια πτέρυγα και ο γιος του Σταύρος.

Οι διάλογοι

Οι διάλογοι μεταξύ κρατουμένων και του Υπουργού δίνουν μία γεύση από όσα συνέβησαν πίσω από τα κάγκελγα του Κορυδαλλού:

- Κρατούμενος: Υπάρχουν συγκρατούμενοί μας που είναι 18 μήνες προφυλακισμένοι και μετά τα δικαστήρια τους αθωώνουν. Είμαστε εδώ με ενδείξεις και όχι αποδείξεις. Λέμε την Αλβανία τριτοκοσμική χώρα αλλά εδώ είμαστε χειρότερα.

- Υπουργός: Η αντίδραση και η αγανάκτηση σας είναι δικαιολογημένες. Δώστε μας λίγο χρόνο να δοκιμαστούμε απέναντι σας. Η επιβολή μεγάλων ποινών  ούτε το σωφρονισμό υπηρετεί ούτε  την ανθρώπινη διάσταση αναγνωρίζει. Ως πρόεδρος του ΔΣΑ και πριν γίνω υπουργός Δικαιοσύνης  είχα ταχθεί κατά των αυστηρών ποινών . Σε καμία περίπτωση,  δεν μπορούμε να παρέμβουμε στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης .  (χειροκροτήματα).

- Κρατούμενος: Είσαστε η τελευταία μας ελπίδα. Ζητάμε τη βοήθεια σας. Στηριζόμαστε στο παρελθόν σας.

- Υπουργός: Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες μας. Θέλω να σας πω ότι όσα εξαρτώνται από την έκδοση υπουργικών αποφάσεων θα τα κάνουμε τώρα. Όσα εξαρτώνται από την ψήφιση νόμου απαιτείται χρόνος. Δεν θα σας πούμε ψέματα με τον κ. υφυπουργό και παχιά λόγια. Δεν ήρθαμε να μονολογήσουμε αλλά να ακούσουμε την αγωνία σας, τη διαμαρτυρία και τα αιτήματά σας.

3. Ο κ. Ρουπακιώτης και ο κ. Καραγκούνης συνομίλησαν και με τους κρατούμενους που παρακολουθούν το πρόγραμμα απεξάρτησης  ΚΕΘΕΑ, εντός του Κορυδαλλού.

- Υπουργός: Είναι ανάμικτα τα συναισθήματα μας. Λύπη για εσάς που χάσατε την ελευθερία σας αλλά και χαρά που παλεύετε για τη ζωή και την κερδίζετε.

- Κρατούμενος: Κάνατε ανθρώπους να νιώσουν αισιόδοξοι. Το ίδιο νιώθω κι εγώ. Είμαι υπερ

Keywords
Τυχαία Θέματα