Νέο λουτρό αίματος στην Αίγυπτο

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την επιχείρηση των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας σε δύο πλατείες του Καΐρου, μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων. Στρατιωτικό ελικόπτερο πετά επάνω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, ενώ σύννεφα καπνού από τα δακρυγόνα έχουν καλύψει την περιοχή. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση εκκαθάρισης των δύο πλατειών του Καΐρου. «Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή», δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ,

εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο Twitter.

Η ισλαμική ομάδα κατηγορεί αστυνομικούς, οι οποίοι φορούσαν πολιτικά, για το θάνατο του υποστηρικτή του έκπτωτου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από σφαίρες, όταν οι διαδηλωτές άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων μέτρησε 17 πτώματα σε νοσοκομείο εκστρατείας που έχει στηθεί επί της πλατείας Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, την οποία οι υποστηρικτές του Μόρσι έχουν καταλάβει εδώ και περισσότερο από έναν μήνα. Εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση δέιχνουν εκσκαφείς να απομακρύνουν τα οδοφράγματα από τις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ανεβάζει σε 30 τον αριθμό των νεκρών και καλεί τους Αιγύπτιους «να κατέβουν στον δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή».

Xιλιάδες υποστηρικτές του Μόρσι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών όπου βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατοίκους, οι οποίοι τους πέταξαν πέτρες και μπουκάλια, αποκαλώντας τους «τρομοκράτες». Οι αστυνομικές αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν την διαδήλωση στο Κάιρο.

«Με τις διαπραγματεύσεις δεν πηγαίνουμε μπροστά», είπε σε δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς ένας διαδηλωτής. «Ο μόνος δρόμος είναι προς τα πίσω. Ο Μόρσι πρέπει να επιστρέψει», είπε.

Περισσότερα από 300 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 3 Ιουλίου, οπότε και ο Μόρσι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα