Έλεγχοι σε ιδιωτικές κλινικές για την καταπολέμηση των υπερχρεώσεων

Το στόχο αυτό έρχεται να υπηρετήσει ο θεσμός του κλινικού ελέγχου που εισάγεται μέσα στο καλοκαίρι στις ιδιωτικές κλινικές και o στόχος είναι να επεκταθεί το συντομότερο δυνατό και στα δημόσια νοσοκομεία.

Ο κλινικός έλεγχος προβλέπει ότι ένας γιατρός θα παρεμβάλλεται ανάμεσα στον πάροχο και τον ασφαλιστικό οργανισμό και θα ελέγχει αν είναι πράγματι δικαιολογημένες συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και χρεώσεις. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό και στη χώρα μας εφαρμόζεται από τις ιδιωτικές

ασφαλιστικές εταιρείες και έχει σημαντικά αποτελέσματα στην περιστολή του φαινομένου της προκλητής ζήτησης. Το μοναδικό Ταμείο που το εφαρμόζει στην Ελλάδα είναι το Ταμείο της Εθνικής Τράπεζας, το ΤΥΠΕΤ, το οποίο πέτυχε μείωση δαπάνης 10% στις ιδιωτικές κλινικές και 25% στα δημόσια νοσοκομεία.

«Αν μπορεί να το κάνει η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να εξοικονομεί χρήματα των μετόχων της, τότε δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να μην το κάνουμε και εμείς για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό στη χώρα», είπε ο κ. Γεωργιάδης και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στον πάροχο και τον ασφαλιστικό οργανισμό για την εκκαθάριση θα παρεμβάλλεται διαιτησία.

Μεγάλο μέρος της ενημέρωσης αφιερώθηκε στον ΕΟΠΥΥ για τον οποίο ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι εισάγεται μηνιαίος έλεγχος του προϋπολογισμού του και θα ενημερώνεται η Βουλή.

Για τη συμφωνία με την τρόικα αναφορικά με τον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι πριν από το οριζόντιο μέτρο του claw back Θα υπάρχουν δύο στάδια. Ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες θα διενεργήσουν αναδρομικό έλεγχο από 1.1.2013 όλων των δαπανών που χρεώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Οι ελεγκτικές εταιρείες θα αναλάβουν να εντοπίσουν όλους εκείνους που κάνανε διπλές χρεώσεις, παρατεταμένες νοσηλείες, προκλητή ζήτηση εξετάσεων κλπ.

«Αυτοί θα είναι που θα πληρώσουν τη μερίδα του λέοντος της υπέρβασης των δαπανών και εκτιμούμε ότι το μέτρο αυτό θα οδηγήσει σε μείωση 25% των δαπανών για τους δύο αυτούς τομείς», είπε ο κ. Γεωργιάδης για ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα. Στο επόμενο στάδιο θα προχωρήσει το αναδρομικό κλιμακούμενο rebate, που το υπουργείο εκτιμά ότι «θα επιφέρει μια σχετική ελάφρυνση αυτών που είναι στο χαμηλό όριο του τζίρου».

«Αν όμως αυτά τα δύο αυτά μέτρα εφαρμοστούν και εξακολουθήσουμε να έχουμε υπέρβαση δαπάνης, τότε για το ποσοστό της υπέρβασης θα υπάρξει οριζόντιο claw back το οποίο μετατρέπει σε κλειστούς τους προϋπολογισμούς για τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.

Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο θα παρουσιάσει το σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα ορισμένων νοσοκομείων. Μολονότι ο υπουργός κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το σχέδιο αυτό, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις και ότι η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί πριν την κατάθεσή του σχεδίου και να διατυπώσει τις προτάσεις της.

Εξάλλου αύριο θα γίνει η πρώτη συνάντηση των Γενικών Γραμματέων του υπουργείου Υγείας και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Στεφάνου κατά την οποία θα παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία που συνέλεξε το υπουργείο Υγείας για τα κενά στον τομέα της Υγείας.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο της προώθησης της κινητικότητας. Τα στοιχεία έχουν συγκεντρωθεί από της Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας και αποτυπώνουν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν.

«Η κινητικότητα είναι δώρο για το υπουργείο Υγείας διότι θα μπορέσει πάρει προσωπικό», είπε ο υπουργός και προέβλεψε ότι και μετά την κινητικότητα, τα κενά θα εξακολουθήσουν να είναι χιλιάδες και «συνεπώς θα πρέπει να είναι σχετικά ήσυχοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται με αυτή». Ο υπουργός ρωτήθηκε για τις πιέσεις που ασκούνται από την τρόικα για την εισαγωγή των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων.

«Είναι δημοφιλές να τα φορτώνουμε όλα στην τρόικα. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η τρόικα αλλά ότι δεν έχουμε λεφτά. Όταν τους είπα δεν έχουμε λεφτά, ο κ. Τόμσεν μου απάντησε ʽέχετε δίκιο γιατί δεν το έχετε κάνει ακόμα να αυξήσετε τον προϋπολογισμό σας, πείτε μας από πού θα τα βρείτε. Πείτε μας τις προτάσεις σας από ποιους κωδικούς θα πρέπει να μετακινηθούν κονδύλια», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, δεν τα φτιάχνουν οι κ.κ. Τόμσεν και Μορς. Τα φτιάχνουν ιατρικές εταιρείες και ισχύουν σε όλο τον κόσμο είτε έχουν είτε δεν έχουν τρόικα».

«Είναι ντροπή να πρέπει να έρθει ο κ. Μορς να το ζητήσει. Μιλάμε για όλους όσους γράφανε όλα αυτά τα χρόνια και χρεώνανε ότι γουστάρανε. Εμείς πρέπει να είμαστε σύμμαχοι να μην μπορεί να γράφει ο καθένας ότι γουστάρει», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα