ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΥΣΗΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Την στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση αναζητά απεγνωσμένα τρόπους για την εξασφάλιση 19 δισ. ευρώ για την διάσωση της Bankia οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν καλύψει τις τρύπες και από ισχυρότερη θέση προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.

Ως ένα τεράστιο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών την κεφαλαιακή ενίσχυση των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών

στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

«Παρά το άνευ προηγουμένου πλήγμα που προκάλεσε το PSI αλλά και η πρόσθετη επιβάρυνση στο πλαίσιο της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, σήμερα όλες οι μεγάλες τράπεζες –Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς- διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 8% και θεωρούνται βιώσιμες από το ευρωσύστημα» τονίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι σε μια περίοδο όπου τα προβλήματα στην Ευρώπη έχουν διογκωθεί με τον τραπεζικό κλάδο της Ισπανίας να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα η ανακεφαλαιοποίηση των εγχωρίων τραπεζών τις βγάζει εκτός σκοπευτικού. Την στιγμή που η ισπανική κυβέρνηση, τονίζουν, αναζητά απεγνωσμένα τρόπους για την εξασφάλιση 19 δις. ευρώ για την διάσωση της Bankia οι ελληνικές τράπεζες ήδη έχουν καλύψει τις τρύπες, επουλώνουν τις πληγές τους και από ισχυρότερη θέση προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα.  Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι εγχώριες τράπεζες θεωρούνται βιώσιμες από το ευρωσύστημα γεγονός που τις επιτρέπει να αντλούν ρευστότητα απευθείας από την ΕΚΤ με καλύτερους όρους.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών εκπέμπει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές για την κατάσταση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παράλληλα, η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αναμένεται να εκτονώσει την ανησυχία των πολιτών και να περιορίσει τις εκροές καταθέσεων λόγω της ανησυχίας για την έκβαση της κρίσης και τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Επιπλέον τερματίζει μια και καλή τη φημολογία ότι η καθυστέρηση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οφείλονταν στην απροθυμία των Ευρωπαίων να δεσμεύσουν νέα κεφάλαια στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής αστάθειας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για προσωρινή λύση μέχρι να σχηματιστεί νέα βιώσιμη κυβέρνηση. Τα κεφάλαια που μεταφέρονται στις τράπεζες ως προκαταβολή έναντι μελλοντικών αυξήσεων κεφαλαίου οι όροι των οποίων παραμένουν άγνωστοι και αβέβαιοι. Οι όροι θα αποφασιστούν από την επόμενη κυβέρνηση και εκεί θα αποσαφηνιστεί αν τελικά οι τράπεζες κρατικοποιηθούν ή θα δοθούν κίνητρα για την συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα και την διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα του τραπεζικού συστήματος. Το τι ακριβώς θα γίνει θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και την στάση της τρόικας.  Πάντως τόσο το μνημόνιο όσο και ο εφαρμοστικός νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση προκρίνουν την παροχή κινήτρων για την συμμετοχή ιδιωτών στο εγχείρημα ώστε να εξασφαλιστεί η ιδιωτική φυσιογνωμία των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα