ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ, Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επίσκεψη που δέχτηκε στο γραφείο του από την άλλη άκρη του Ατλαντικού ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς. «Τριγμούς» και στην αμερικανική οικονομία θα προκαλέσει πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Φόβοι και για τραπεζικό «ντόμινο»…

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ως «εφιάλτης» φαντάζει πια για ολόκληρο τον πλανήτη μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη: Για να μάθουν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις, αλλά

και να αναζητήσουν τρόπους να συμβάλλουν ώστε να αποφευχθεί η… «στραβοτιμονιά», η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Lael Brainard και ο υφυπουργός Οικονομικών Christopher Smart των ΗΠΑ, πέρασαν την πόρτα του γραφείου του Γιώργου Ζανιά.

Το μήνυμα που μετέφεραν ήταν σαφές: Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το «θολό» πολιτικό τοπίο στη χώρα, περιπλέκει τις προσπάθειες για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η κυβέρνηση Ομπάμα δείχνει να «παρακολουθεί επισταμένα» τις ενέργειες των Ελλήνων πολιτικών ηγετών, μετά το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αν και θεωρούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα «θέτει εμπόδια στις προσπάθειες για την αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας», σημειώνουν ότι πρέπει να σχηματιστεί μια λειτουργική Κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να διαπραγματεύεται με τρόικα, τονίζοντας πως η Αθήνα έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε σειρά μεταρρυθμίσεων.

Σε ρόλο γεφυροποιού ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καλέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συντονίσουν αποτελεσματικότερα τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους: Όπως έχει πει το σημαντικότερο είναι η Ευρώπη να αναγνωρίσει ότι το ευρώ σημαίνει κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα και πρέπει να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος συντονισμός ως προς τη νομισματική και χρηματοπιστωτική πολιτική, από τη μία πλευρά, και ως προς την ανάπτυξη γενικά, από την άλλη. Και εκφράζοντας την ανησυχία του είχε τονίσει πως «ότι συμβαίνει στην Ελλάδα έχει αντίκτυπο στις ΗΠΑ».

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την Ελλάδα δεν είναι τυχαίο, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις η χώρα μας αν και συνιστά το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας πιθανή αποχώρησή της από την ευρωζώνη θα τινάξει στον αέρα την διεθνή ευημερία.

Εκτιμήσεις οικονομολόγων από την άλλη άκρη του Ατλαντικού συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει κρατικές χρεοκοπίες στην Ευρώπη καθώς και bank runs, πιστωτική κατάρρευση και ύφεση που θα οδηγούσε σε περαιτέρω εξόδους από το ευρώ. Δεδομένης και της υφής του παγκοσμίου εμπορίου και των υφιστάμενων χρηματοοικονομικών δεσμών είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο «πόνος» δεν θα περιοριστεί στην ευρωζώνη.

Η JP Morgan εκτιμά ότι εάν η οικονομία της ευρωζώνης πληγεί κατά 1%, τότε μπορεί να επηρεάσει κατά 0,7% οποιαδήποτε άλλη οικονομία. Οι χώρες με εξαγωγές, από τη Βρετανία και την Κίνα, θα πληγούν και η Ρωσία (εξαγωγός commodities) θα έρθει αντιμέ

Keywords
Τυχαία Θέματα