«Είμαστε μητέρες και όχι πορτοφόλια»

Η Ελεάνα Ιωαννίδου, μητέρα τεσσάρων παιδιών και μέλος του ΔΣ του Δικτύου Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας, δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη στον κόσμο, μετά τη Βραζιλία, σε καισαρικές τομές. «Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά: Ο τοκετός είναι μια φυσιολογική

πράξη ενώ η καισαρική είναι μία ιατρική πράξη», ανέφερε και πρόσθεσε: «Ακόμη και όταν δεν γίνεται καισαρική στα μαιευτήρια ακολουθούνται πρακτικές με πολλές ιατρικές παρεμβάσεις που οδηγούν σε επιπλοκές. Για παράδειγμα στο 90% των γυναικών που γεννούν γίνεται περινεοτομή (τομή στον κόλπο) πράγμα που δεν είναι πάντα απαραίτητο. Μετά την περινεοτομή πρέπει να γίνουν ράμματα άρα ιατρική πράξη. Επίσης η ενδοφλέβια χορήγηση ωκυτοκίνης για πρόκληση τοκετού ,που έχει γίνει ρουτίνα ,κάνει τις ωδίνες πολύ πολύ πιο έντονες με αποτέλεσμα να γίνεται πρόωρα επισκληρίδιος και να χάνει η γυναίκα τη δυνατότητα εξώθησης. Μία άλλη καταστροφική πρακτική αφορά τον θηλασμό. Μετά τον τοκετό αντί να δώσουν το νεογνό στη μητέρα να το θηλάσει το παίρνουν το πλένουν και το οδηγούν κάπου άλλου».

Το Πανελλήνιο Εθελοντικό Δίκτυο Υποστήριξης Μητρικού θηλασμού και Μητρότητας με την συνεργασία του Ελληνικού Δικτύου για τον Σεβασμό στην Γέννα ENCA Hellas και την υποστήριξη του Δικτύου Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας, διοργανώνουν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι δρώμενα, με τον τίτλο «Δίνω ζωή ,δώστε μου την γέννα που αξίζω» σε 14 πόλεις: Αθήνα, Άρτα, Δράμα, Ζάκυνθος, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κομοτηνή, Καλαμάτα, Πάτρα, Τρίκαλα, Λάρισα, Ρέθυμνο, Χανιά.

Όπως σημειώνεται, ζητούμενο είναι να αντιμετωπίζουν της νέες μητέρες ως «ως ανθρώπους που φέρνουν στον κόσμο ανθρώπους και όχι ως πορτοφόλια».

Keywords
Τυχαία Θέματα