«Έφαγαν» από τους ανέργους 600 εκατ. ευρώ

Η είδηση δεν είναι καινούργια. Άλλωστε, ο ΟΑΕΔ παρουσίασε και στο τέλος του 2012 έλλειμμα, και σε επιστολή του προς το υπουργείο Εργασίας ο Διοικητής του Οργανισμού Ηλίας Κικίλιας επεσήμαινε το γεγονός.

Η εφημερίδα Επενδυτής και στη συνέχεια η Ελευθεροτυπία αναφέρουν έκθεση του κ. Κικίλια που επισημαίνει το θέμα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η έκθεση αυτή έχει πάει στα χέρια και των τριών πολιτικών αρχηγών που βρίσκονται στην

κυβέρνηση ή τουλάχιστον των δύο που στηρίζουν την παραμονή του στη θέση του Διοικητή (ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ) και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού, αποδίδει σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και δεν έχει αποδοθεί ποτέ στον ΟΑΕΔ οποιοδήποτε ποσό της εισφοράς αυτής».

Να σημειωθεί, ότι η εν λόγω ειδική εισφορά προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 38, νόμος 3986/2011, και υπολογίζεται σε ποσοστό 2% επί του συνόλου των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλου του μισθοδοτούμενου προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, καθώς επίσης και του προσωπικού όλων ανεξαιρέτως των Δημοσίων Επιχειρήσεων/Οργανισμών, των ΝΠΙΔ αλλά και των τραπεζών.

Διαψεύδει την έκθεση όχι την έλλειψη…

Σε δήλωσή του ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας αναφορικά με το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδος ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (21.2.2013) έκανε την εξής δήλωση:

«1. Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, ουδέποτε απέστειλε επίσημη επιστολή ή ανεπίσημο σημείωμα («non paper») στον Πρωθυπουργό ή στους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση.

2 Ο Οργανισμός στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνει – ως οφείλει– τις θέσεις του, τόσο για τις ομάδες – στόχους του πληθυσμού που πλήττονται με οξύτητα από την ανεργία και χρήζουν στήριξης, όσο και για τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Ταυτοχρόνως, προτείνει τρόπους και ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα έσοδα που προέρχονται από την «εισφορά αλληλεγγύης».

3. Είναι γνωστό ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αλλά και από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος υποστηρίζει την κοινωνική παρέμβαση του Οργανισμού, με ετήσια τακτική χρηματοδότηση ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, σήμερα, με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του Οργανισμού.

4. Η διαμόρφωση στοχευμένων πολιτικών, για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, για το επόμενο διάστημα. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα