Νέα παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις χωματερές

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε το 2005 ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα για την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση των παράνομων ΧΥΤΑ, που (τότε) ήταν εκατοντάδες σε όλη την επικράτεια. Σήμερα, εφόσον διαπίστωσε πως δεν σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος μετά την έκδοση της απόφασης, η Κομισιόν παραπέμπει για ακόμη μια φορά την εν λόγω υπόθεση στην

ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που μεσολαβεί από τη δεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου μέχρι την ημερομηνία που η Ελλάδα συμμορφωθεί με την απόφαση, καθώς και κατ’ αποκοπή προστίμου 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα που μεσολαβεί από την πρώτη απόφαση μέχρι την ημέρα συμμόρφωσης ή την ημέρα έκδοσης της δεύτερης απόφασης του Δικαστηρίου.

Πάντως, από την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου (2005), η Ελλάδα σημείωσε μια κάποια πρόοδο με την παύση λειτουργίας και την αποκατάσταση διάφορων παράνομων ΧΥΤΑ, ενώ η Ε.Ε. έχει συγχρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα έργα αυτά. Ωστόσο, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος του 2008 θα έπρεπε να είχαν σταματήσει να λειτουργούν όλοι οι παράνομοι χώροι υγειονομικής ταφής, ενώ τον Απρίλιο του 2009 εστάλη στην Ελλάδα επίσημη προειδοποιητική επιστολή για να συμμορφωθεί.

Τα τελευταία στοιχεία που διαθέτει η Κομισιόν λένε ότι στη χώρα εξακολουθούν να λειτουργούν τουλάχιστον 78 παράνομοι και παραβατικοί χώροι υγειονομικής ταφής αποβλήτων και 318 που βρίσκονται ακόμα σε φάση αποκατάστασης. Εκτιμάται πως λόγω του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής, στον οποίο καταλήγει το 90 % των αποβλήτων της Αθήνας και του οποίου η χωρητικότητα θα έχει εξαντληθεί στο τέλος του 2014, το πρόβλημα θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα