Ε.Ε.: ΕΞΤΡΑ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΝΟΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ

Χαράς ευαγγέλια για όσους αρρωσταίνουν στις διακοπές τους κατά το διάστημα της κανονικής τους άδειας μετ΄αποδοχών, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ότι σε αυτή την περίπτωση οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικήσουν το διάστημα αυτό ως κανονική άδεια σε ύστερη ημερομηνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι δεσμευτική για όλη την Ε.Ε.

Μάλιστα το Δικαστήριο έκρινε ότι η Οδηγία της Ε.Ε. για το Χρόνο Εργασίας δίνει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να διεκδικήσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες άδεια μετ΄αποδοχών ακόμη και αν αυτές συμπέσουν με τις

άδειες ασθενείας.

Έτσι σύμφωνα με το Δικαστήριο, ο εργαζόμενος  που τελεί «σε κατάσταση ανικανότητας προς εργασία πριν από την έναρξη της περιόδου ετήσιας άδειας, δικαιούται να λάβει την εν λόγω άδεια σε περίοδο άλλη από αυτή που συµπίπτει µε την περίοδο της αναρρωτικής άδειας».

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. που επικαλείται το BBC η απόφαση του Δικαστηρίου έχει άμεση και πλήρη ισχύ σε όλη την Ε.Ε. ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης στην οποία απασχολείται ο εργαζόμενος.

Οι εργαζόμενοι που θεωρούν ότι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία μπορούν να προσφύγουν στα εθνικά τους δικαστήρια, ενώ αν οι εργοδότες παραβιάζουν τη νομοθεσία εκτός από τα εθνικά δικαστήρια μπορούν να προσφύγουν και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση αυτή ήταν η δικαίωση ισπανικού συνδικάτου που είχε προσφύγει για λογαριασμό μελών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα