Δουλευόμαστε μεταξύ μας;

Εδώ και αρκετό καιρό έχει κυκλοφορήσει στα δημοσιογραφικά γραφεία και φυσικά έχει αναπαραχθεί και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η φορο-κλίμακα που πρόκειται να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013: 21% για ποσά έως 25.000 ευρώ, 36% για το κομμάτι έως τα 48.000 ευρώ και 45% για τα παραπάνω ποσά. Επίσης, αυτό που είχε γίνει γνωστό ήταν ότι καταργείται το επιπλέον αφορολόγητο για τα τέκνα και φοροαπαλλαγές όπως η έκπτωση φόρου από στεγαστικά δάνεια. Ο σχεδιασμός ήταν να διατεθεί και ένα ενιαίο επίδομα τέκνων από το πρώτο παιδί

κιόλας, αλλά με εισοδηματικά όρια. Και ξαφνικά πέφτει μια πρόταση- σοκ για επιβολή συντελεστή 45% στα εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ!!! Το σενάριο «μαζεύτηκε» άρον- άρον για να επιστρέψουμε στον αρχικό σχεδιασμό και να πούμε και …ευχαριστώ για τις επιβαρύνσεις που έρχονται..

Και αν εδώ μπορείς να το εξηγήσεις, λέγοντας πως πρόκειται για ένα επικοινωνιακό τρικ, τι να πεις για την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, που έκρινε παράνομη την είσπραξη του τέλους μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Χρήσιμη απόφαση, αλλά το ζήτημα είναι ότι τουλάχιστον επί του παρόντος «ακυρώνεται» μόνον η υποχρέωση να εξοφληθεί το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ήδη υπήρχε η δυνατότητα να πληρωθεί μόνον το ρεύμα) και όχι η υποχρέωση να το καταβάλλεις στο ελληνικό Κράτος.  Μάλιστα, το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφαση του περασμένου Μαΐου είχε κρίνει αντισυνταγματική τη διακοπή ρεύματος για μη πληρωμή του τέλους. Αντίθετα όμως το ίδιο το τέλος είχε κριθεί κατά πλειοψηφία ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα. Και έτσι, τι έχουμε εδώ; Αφενός η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόψει το ρεύμα στην περίπτωση που δεν εξοφλήσει κάποιος το «χαράτσι» και αφετέρου μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου ο λογαριασμός του ρεύματος δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο ειδοποίησης προς εξόφληση της οφειλής που προκύπτει για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου.

Όμως το «χαράτσι», «χαράτσι»: Και εάν δεν καταβληθεί ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία. Το χρέος πάει στην Εφορία και εάν δεν εξοφληθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμο τότε κινούνται μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.  Δηλαδή κατασχέσεις σε κινητές και ακίνητες αξίες… Με άλλα λόγια, σε αυτό τον τόπο έχουμε την τάση να …δουλευόμαστε μεταξύ μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα