ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ: ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δικαιοσύνης, που αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της Task Force για την Ελλάδα, πραγματοποιεί ένα κύκλο εκδηλώσεων, την διαμόρφωση και πρακτική οργάνωση του οποίου έχει αναλάβει η ERA (Ακαδημία Ευρωπαϊκού Δικαίου).

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα είναι μία ημερίδα για το θεσμό της διαμεσολάβησης, που διεξαχθεί στην Αθήνα

στις 30 Ιουνίου 2012. Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, θα αναδείξει τη σημασία της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας, βέλτιστες πρακτικές από κράτη-μέλη της ΕΕ και θα παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει η διαμεσολάβηση.

Σήμερα έχει προγραμματιστεί  συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του συνεδρίου και των στόχων του.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η task Force έχουν επιλέξει τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής Δικαιοσύνης – και κατ’ επέκταση την εφαρμογή της διαδικασίας της διαμεσολάβησης – λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάζεται στην Ελλάδα στην απονομή Δικαιοσύνης, του υψηλού κόστους για όλους τους εμπλεκόμενους – από τους διαδίκους μέχρι το ελληνικό κράτος – και των εν γένει δυσλειτουργιών στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, μολονότι έχει θεσμοθετήσει δια νόμου τη διαδικασία της διαμεσολάβησης κι έχει ενσωματώσει και τη σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία στο εσωτερικό Δίκαιο, είναι από τις χώρες εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου γίνεται ελάχιστη έως μηδαμινή χρήση αυτού του τόσο επωφελούς για όλους μέσου.

Είναι προφανές πως το συνέδριο απευθύνεται σε ένα εύρος ενδιαφερομένων-επιμελητήρια, οργανώσεις καταναλωτών, επιχειρήσεις, όλους τους παράγοντες του νομικού κόσμου. Απευθύνεται επίσης και σε όσους ενδιαφέρονται για το εγχείρημα του εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δικαιοσύνης, αλλά και σε όσους επιθυμούν να δουν στην πράξη την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της task force για την παροχή τεχνογνωσίας στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα