ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΑ «ΧΑΡΑΤΣΙΑ» ΓΙΑ 2 ΣΤΟΥΣ 3 ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ

Νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών απειλούν να δημιουργήσουν τα εξοντωτικά χαράτσια που θα βαρύνουν κάθε νοικοκυριό. Εξετάζονται διευκολύνσεις για την εξόφληση φόρου.


Του Βαγγέλη Δουράκη

Σχεδόν 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά, επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων που θα υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση, αναμένεται να χρεωθούν με υπέρογκους φόρους για τα εισοδήματα του 2011 και να αντιμετωπίσουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ύψους οφειλών σε μια περίοδο κατά την οποία οι μισθοί συρρικνώνονται, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο» και η ανεργία αυξάνεται

με αλματώδεις ρυθμούς.

Στο υπουργείο Οικονομικών για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες να εξοφλήσουν τους φόρους τους σκέπτονται είτε να παρατείνουν τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα ή να 3πλασιασουν τις δόσεις που προβλέπονται για εξόφληση του φόρου εισοδήματος…

Οι περικοπές στα αφορολόγητα όρια εισοδήματος και τις εκπτώσεις φόρου καθώς και οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές και τα τεκμήρια διαβίωσης, έχουν ως συνέπεια οι φόροι που αναλογούν στα εισοδήματα τα οποία απέκτησαν τα φυσικά πρόσωπα κατά το έτος 2011 να είναι αυξημένοι έως και 1.961%!

Ενδεικτικά μόνο, αξίζει να αναφέρουμε ότι εξαιτίας των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αυξήσεων στους συντελεστές φόρου:

*Οικογενειάρχες με 1 ή 2 παιδιά και εισοδήματα από 12.000 έως 32.000 ευρώ θα υποχρεωθούν να καταβάλουν φόρους αυξημένους κατά 700 έως 1.010 ευρώ.

* Τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 180 έως και 2.750 ευρώ!

* Φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως 15.000 ευρώ και μέχρι 2 προστατευόμενα τέκνα, τα οποία ήταν μέχρι πρότινος αφορολόγητα, θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρους από 100 έως 840 ευρώ!

Ακόμη υψηλότερες αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων θα προκύψουν για όσους έχουν πραγματοποιήσει το 2011 μεγάλου ύψους προσωπικές και καταναλωτικές δαπάνες, καθώς και για όσους τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης και το νέο επαχθέστερο σύστημα υπολογισμού της αξίας αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο προσδιορίσουν σε υψηλότερα επίπεδα το φορολογητέο εισόδημα.

Επιπλέον, τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα δεν περιλαμβάνουν μόνο τον φόρο για τα εισοδήματα του περασμένου έτους, αλλά και δύο ακόμη χαράτσια: την ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4%, για όσους φορολογούμενους είχαν το 2011 ατομικό εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ, και το αυξημένο από 300 σε 400-500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, για όσους άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2011 ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα. Έτσι, τα περισσότερα από τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος είναι χρεωστικά και τα ποσά που αναγράφουν υπέρογκα.

Keywords
Τυχαία Θέματα