ΔΕΝΕΙ ΠΛΟΙΑ Η «ΝΕΛ» ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Δεμένα στα λιμάνια κινδυνεύουν να μείνουν τα πλοία της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου (ΝΕΛ) που πραγματοποιούν δρομολόγια στην άγονη γραμμή καθώς όπως αναφέρει η διοίκηση  καμία εταιρεία πετρελαιοειδών δεν δίνει επί πιστώσει πλέον ακτοπλοϊκό καύσιμο ενώ οι τράπεζες δεν διευκολύνουν τις εταιρείες με χρηματοδότηση.

Η ΝΕΛ με επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο προειδοποιεί ότι

θα δέσει από αύριο τα πλοία που εκτελούν άγονες δρομολογιακές γραμμές. Σαν επιχείρημα προβάλλει ότι το έλλειμμα στην ρευστότητα της δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι το υπουργείο της οφείλει 8,8 εκατ. ευρώ από μισθώματα εκτελεσθέντων δρομολογίων στα άγονα νησιά.

Ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της ΝΕΛ, Γιάννης Αρβανίτης επεσήμανε  ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε επίσχεση υπηρεσιών η οποία θα επιδοθεί μέσω δικηγορικού γραφείου στον υπηρεσιακό υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  Γιάννη Στουρνάρα σήμερα το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείει τα πλοία της ΝΕΛ από αύριο να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια άγονων γραμμών, καθώς καμία εταιρεία πετρελαιοειδών δεν δίνει επί πιστώσει πλέον ακτοπλοϊκό καύσιμο ενώ οι τράπεζες δεν διευκολύνουν τις εταιρείες με χρηματοδότηση.

Στην εξώδικη δήλωση, που κοινοποιείται προς το Γενικό Γραμματέα Ναυτιλίας, το Διευθυντή των Θαλασσίων Συγκοινωνιών, το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το Γενικό Γραμματέα Ασφάλεια Ναυσιπλοΐας, επισημαίνεται ότι ενώ έχουν υποβληθεί από την εταιρεία ΝΕΛ και τη θυγατρική της εταιρεία «Σι-Λίνγκ Φέρρις» ανά μήνα οι σχετικές αιτήσεις δρομολογήσεων για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2011 έως τον Απρίλιο του 2012 προς τις αρμόδιες διευθύνσεις, συνοδευόμενες από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ενώ η εταιρεία εκτελεί ανελλιπώς κάθε συμβατική της υποχρέωση ως ανάδοχος βάσει των όρων της σύμβασης, το ελληνικό δημόσιο αρνείται να εξυπηρετήσει στοιχειωδώς τις συμβατικές υποχρεώσεις και να αποδώσει εμπροθέσμως και προσηκόντως το μεγαλύτερο μέρος των οφειλομένων μισθωμάτων από την εκτέλεση δημόσιας υπηρεσίας και γι αυτό το λόγο και οι δύο εταιρείες προβαίνουν σε δήλωση επίσχεσης υπηρεσιών.

Στην περίπτωση που η ΝΕΛ σταματήσει τα δρομολόγια, τότε το υπουργείο τότε εντός πέντε ημερών, επιδίδει με δικαστικό κλητήρα επιστολή ακρόασης. Στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και τα στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας δεν μπορούν να δώσουν πειστικές εξηγήσεις, τότε ο υπουργός έχει δικαίωμα να προκηρύξει νέο διαγωνισμό και να αναθέσει αμέσως σε άλλη εταιρεία το δρομολόγιο.

Τα πλοία της εταιρείαςπου πραγματοποιούν δρομολόγια άγονων γραμμών είναι το «Ταξιάρχης», το «Θεόφιλος» το «Παναγιά Θαλασσινή» το «Μυτιλήνη» το «Aqua jewel» το «Aqua spirit» και το «Αίολος Κεντέρης 1». Ουσιαστικά τα πλοία αυτά εκτελούν όλα τα άγονα δρομολόγια από τα λιμάνια Λαύριο, Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Σύρο προς τα νησιά του Αιγαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα