«ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΝΗΣΙΑ, ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ»

«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τη δημόσια περιουσία και σε αυτή την πρόθεση περιλαμβάνονται και τα νησιά. Οι μόνες περιπτώσεις για τις οποίες δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι μόνο αν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, και για τα νησιά δεν συντρέχουν».

Στη διευκρίνιση αυτή προέβη ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Μηταράκης, αποσαφηνίζοντας παράλληλα πως «δεν εννοούμε, όμως, την πώληση νησιών αλλά την εμπορική αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους».

Με

αφορμή σχετικές ερωτήσεις των συνέδρων του Capital and vision, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ακόμα ότι «οι υφεσιακές επιπτώσεις των 11,5 δισ. ευρώ είναι σημαντικές, αλλά η έλλειψη των 31 δισ. ευρώ της δόσης είναι πολλαπλασιαστικής σημασίας για την οικονομία μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υφυπουργός τόνισε, ότι άμεσος στόχος είναι να αξιοποιηθεί, στο έπακρο, μηχανισμός για να “ξεκολλήσουν” οι διαδικασίες για “δεκάδες χιλιάδες φακέλους”, που αφορούν καταπατήσεις ακινήτων του δημοσίου, και να προχωρήσουν οι επενδύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο.

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του υπουργείου δήλωσε ότι αυτός περιλαμβάνει:

- Επανέναρξη των 4 μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και πρόσθεσε ότι η επαναδιατύπωση του σκοπού τους θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες.

- Επιτάχυνση απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και υπάρχει συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την απλοποίηση των εξαιρετικά πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται σήμερα. Στο πλαίσιο των έργων του ΕΣΠΑ ανέφερε ότι παρακολουθείται συνεχώς η πορεία των 181 έργων προτεραιότητας ενώ προωθείται η επέκταση του μετρό της Αθήνας, η ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη των λιμανιών Ηγουμενίιτσας, Λαυριου και Πάτρας και άλλα

- Η επιτάχυνση των ΣΔΙΤ

- Η προώθηση νέου επενδυτικού και αναπτυξιακού νόμου

- Η δημιουργία Υπηρεσίας Μίας Στάσης για τους εξαγωγείς αλλά κ για τις μεγάλες επενδύσεις. Ανέφερε μάλιστα ότι μετά τις 3 μεγάλες επενδύσεις που πήγαν στη Βουλή για έγκριση, γίνεται προετοιμασία για να πάνε τον Οκτώβριο άλλες πέντε.

- Η αλλαγή του συστήματος Δημοσίων Συμβάσεων και Προμηθειών με μείωση κατα 85% των φορέων του δημοσίου που εμπλέκονται στους διαγωνισμούς

- Η προώθηση δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών , θεματικές ή γεωγραφικές, χωρίς οι αλλαγές να σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα