Δεν καταθέτει πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το άτυπο 9μελές Συντονιστικό χθες το πρωί, προκειμένου να εκτιμηθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις. Κατόπιν πολύωρης συνεδρίασης, αποφασίστηκε ότι η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας σ’ αυτή τη φάση -«τώρα που τα βρήκαν Βενιζέλος- Σαμαράς», όπως είπε και εις εκ των συμμετεχόντων- θα συσπείρωνε

την κυβέρνηση, παρά θα την έφθειρε. «Έρχονται μέτρα, περικοπές, κουρέματα. Γιατί να σπαταλήσουμε τώρα την πρόταση μομφής και για 6 μήνες να μην μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε;», διερωτήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω συνεδρίαση, όπου ελήφθη η απόφαση να παραπεμφθεί για αργότερα μια σχετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Θα πέσουν»

Παράλληλα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών, της απώλειας του Φώτη Κουβέλη και των σκληρών μέτρων που θα ζητήσει η τρόικα, η δικομματική, πλέον, κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου «δεν έχει μέλλον». «Απλώς θα βγάλουν το καλοκαίρι. Είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για να περάσουν τα μέτρα, να περάσουν και οι γερμανικές εκλογές και να γίνει μετά ό,τι είναι να γίνει», είναι η κυρίαρχη εκτίμηση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, ήδη από χθες, έχει δοθεί σήμα σε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υψώσουν κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Το στίγμα έδωσε χθες, στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, μιλώντας στο Resistance Festival, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αφού προέβλεψε ότι «ο Σαμαράς θα έχει το τέλος του Παπανδρέου» (σ.σ. Το οποίο, πάντως, δεν ήταν εκλογές, αλλά αντικατάσταση από την κυβέρνηση Παπαδήμου…), ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «τα αφεντικά της Ευρώπης του τραβούν δημόσια το αφτί».

«Ο κ. Σαμαράς έφαγε ένα χαστούκι από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και το μεγάλο λαϊκό κίνημα υπεράσπισης της δημοκρατίας, χαστούκι που ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου με αποτέλεσμα, το κύρος του και το όποιο κύρος της κυβέρνησής του, κουρελιάστηκε», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει πως, «παρότι ο κ. Σαμαράς είχε μία ευκαιρία για ηρωική και ομαλή έξοδο πηγαίνοντας σε εκλογές, στην αρχή ίσως ταλαντεύτηκε. Αργότερα του το ξέκοψαν από την τρόικα να μην τολμήσει».

«Και πολύ άντεξε»

Έχει, πάντως, τη σημασία του ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέλεξε να επιτεθεί στη ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως, επισήμανε ότι, δεδομένης της κυβερνητικής πολιτικής «και πολύ άντεξε». «Επιτέλους, θα λέγαμε, πολύ άντεξε», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «κολοβό και δύσμορφο πολιτικό σχήμα» και τόνισε ότι Σαμαράς-Βενιζέλος έχουν συμπράξει «από ιδιοτέλειες, φόβους και συμφέροντα». «Το σχήμα αυτό δεν θα μπορέσει να μακροημερεύσει. Οι μέρες της αφθονίας τους είναι μετρημένες», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα