Το «στοίχημα» της δικομματικής για την οικονομία

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μέσα σε μόλις 9 ημέρες η …δικομματική πια ηγεσία θα πρέπει να βγάλει ένα προς ένα τα 9 «αγκάθια» που της «φράζουν» τον δρόμο προς την εκταμίευση ποσού 8,1 δισ. ευρώ.

Στην «σκιά» των αλλαγών προσώπων που αναμένεται να γίνουν στην Κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα, οι δανειστές επιστρέφουν στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στην

«ατζέντα» με τα ανοικτά θέματα περιλαμβάνονται:

- Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε να είναι έτοιμο ως τα τέλη Ιουνίου, όπως και οι πρώτες 20.000 αξιολογήσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στην επιστροφή της η τρόικα περιμένει και ένα πρώτο στίγμα και για τις επόμενες 2.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.

- Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία και το νέο δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2013-2014. Μόνο στον ΕΟΠΥΥ η «τρύπα» υπολογίζεται στα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ «προβληματίζει» και η μέχρι τώρα πορεία των εσόδων στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ. Επιτροπή της τρόικας και στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν αναλάβει να προσδιορίσουν το ακριβές ύψους της «μαύρης τρύπας» του ΕΟΠΥΥ και να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψή της.

- Η αποτελεσματικότητα του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει το 2014 έσοδα ύψους 3,17 δισ. ευρώ. Έτσι, ασκεί πιέσεις ώστε να συνεχισθεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δανειστές εμφανίζουν αντιρρήσεις για την είσπραξη του φετινού «χαρατσιού» σε 5 δόσεις και ζητεί να μειωθούν οι δόσεις σε 4, με το σκεπτικό ότι διαφορετικά ποσό 400 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί το 2014. Στους λογαριασμούς του Ιουνίου που έχει αποστείλει η ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται το χαράτσι των ακινήτων.

- Η «τρύπα» των 550 εκατ. ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός στο φετινό πεντάμηνο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» και η τρόικα ζητά παρεμβάσεις για μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 σε ποσοστό 0,6%.

- Η μη εφαρμογή του μέτρου της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, οδηγεί την τρόικα στο να ζητά ισοδύναμα μέτρα.

- Το «άνοιγμα» των 200 εκατ. ευρώ από τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των απόστρατων.

- Η πρόταση του ΔΝΤ που ζητά να καταργηθούν τα ευνοϊκά καθεστώτα φορολόγησης στις ακριτικές περιοχές και ιδίως του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ. Ως εκ τούτου περιορισμένες είναι πλέον οι πιθανότητες να αποδεχθεί η τρόικα το ελληνικό αίτημα για πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

- Η τοποθέτηση επιτρόπων σε 75 φορείς του Δημοσίου μεταξύ των οποίων και ΔΕΚΟ που κρατούν στο «σκοτάδι» τα οικονομικά τους στοιχεία. Οι φορείς αυτοί έχουν μπει στην «μαύρη λίστα» του υπουργείου Οικονομικών ενώ σε μία δεύτερη έχουν καταχωρηθεί οι οργανισμοί που τον προηγούμενο χρόνο πραγματοποίησαν έξοδα πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

- Η αναθεώρηση του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων σε επίπεδα κάτω από τα 2,6 δις. ευρώ αφού το «ναυάγιο» στην ΔΕΠΑ καθιστά ανέφικτη την είσπραξη αυτού του ποσού που προέβλεπε αρχικά το μνημόνιο. Εκτιμάται ότι ο στόχος θα «ψαλιδισθεί» στο 1,7 – 1,8 δις. ευρώ.

Ακόμη και η βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων για το 66% του ΔΕΣΦΑ δεν μπορεί να καλύψει το κενό στα έσοδα που έχει δημιουργήσει η αποτυχία του διαγωνισμού για την πώληση του φιλέτου των ΔΕΚΟ, όπως είναι η Δημόσια Εταιρία Παροχής Φυσικού Αερίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα