Το μετέωρο βήμα του Φώτη Κουβέλη

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του matrix24.gr, η απόφαση του Φώτη Κουβέλη δεν αιφνιδίασε μόνο όσους αντέδρασαν στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά ακόμη και στενούς συνεργάτες του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στάση αποχής από την ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος κράτησε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος έχει στενότατη -σχεδόν αδελφική- σχέση

με τον Φώτη Κουβέλη. Εξίσου σοκαρισμένα από την απόφαση Κουβέλη είναι και άλλα στελέχη με θεσμικό ρόλο στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και συνοδοιπόροι του προέδρου ήδη από την εποχή της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» του Συνασπισμού, ή ακόμη και της ΕΑΡ του Λεωνίδα Κύρκου.

Ακροβασίες

Σε κάθε περίπτωση, ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να κατέληξε σε αυτή την απόφαση έπειτα από πολλή σκέψη και όχι τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του matrix24.gr, ήδη από την κρίση που είχε επέλθει στην κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, ο Φώτης Κουβέλης είχε «παγώσει» με τον Αντώνη Σαμαρά. Τότε ήταν που πρωτοσκέφτηκε ότι το κόμμα του πρέπει να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Το ξαφνικό «λουκέτο» στην ΕΡΤ ήταν, ουσιαστικά, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς, όπως έγραφε στην αρχή της κρίσης το matrix24.gr, στενότατοι συνεργάτες του προέδρου του κόμματος έλεγαν ότι «δεν έχουν ξαναδεί ποτέ σε τέτοια κατάσταση τον Κουβέλη». Μάλιστα, εις εξ αυτών διερωτάτο «πώς θα μπορέσει να ξανακάτσει στο ίδιο τραπέζι με τον Σαμαρά» και, όπως αποδείχθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων, ο Φώτης Κουβέλης όντως δε θα συμμετάσχει εκ νέου σε σύσκεψη αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό…

Ισορροπίες

Στην Αγίου Κωνσταντίνου, πάντως, έχουν ήδη αποφασίσει να ακολουθήσουν, εφεξής, τακτική «προγραμματικής αντιπολίτευσης», ενώ θα παρέχουν «κατά περίπτωση» στήριξη στην κυβέρνηση, μόνο όπου και όταν συμφωνούν με το περιεχόμενο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Βεβαίως, όπως έχουν επισημάνει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και στενοί του συνεργάτες, το κόμμα «κινδυνεύει να χάνει και από δεξιά και από αριστερά». Όταν, δηλαδή, θα στηρίζει μία κυβερνητική πρωτοβουλία, θα χάνει ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όταν θα στέκεται ενάντια στην κυβέρνηση, θα έχει απώλειες από τον «μεταρρυθμιστικό» και κεντροαριστερό πολιτικό χώρο. «Ο Κουβέλης κινδυνεύει να έχει συνέχεια δυσαρεστημένους, ό,τι κι αν κάνει», λένε πολιτικοί παρατηρητές, προβλέποντας ότι εφεξής «θα ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί σε κάθε μείζονα κυβερνητική πρωτοβουλία». Σαν να μην έφταναν αυτά, η ΔΗΜΑΡ κινδυνεύει πλέον να οδηγηθεί σε οριστικό διαζύγιο με όσους την ψήφισαν τον περασμένο Ιούνιο επειδή υποσχόταν «εντολή για λύση» και επειδή ο Φώτης Κουβέλης δεσμευόταν ότι «θα συμβάλει στη συγκρότηση κυβέρνησης και στην κυβερνητική σταθερότητα».

Διαφωνίες και αποχωρήσεις

Προσώρας, οι εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΔΗΜΑΡ είναι ελέγξιμες και δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του κ. Κουβέλη. Άλλωστε, όλοι στην Αγίου Κωνσταντίνου γνωρίζουν ότι το κόμμα έχει ισχυρά προσωποκεντρικά χαρακτηριστικά και, ως εκ τούτου, χωρίς τον Φώτη Κουβέλη η ΔΗΜΑΡ δεν έχει, ουσιαστικά, λόγο ύπαρξης. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και οι δύο βουλευτές που διαφώνησαν με ένταση στην επιλογή Κουβέλη, δηλαδή οι κκ. Γρηγόρης Ψαριανός και Βασίλης Οικόνομου, δεν προτίθενται να αποχωρήσουν από το κόμμα. Αυτό, βεβαίως, δε σημαίνει ότι θα πειθαρχούν πάντα στην κομματική γραμμή στη Βουλή, ιδιαίτερα όταν αυτή θα είναι αρνητική και θα αφορά σε κρίσιμες για την επιβίωση της κυβέρνησης ψηφοφορίες.

Στον αντίποδα, με το ένα βήμα εκτός ΔΗΜΑΡ εμφανίζονται τα στελέχη της ομάδας των «εκσυγχρονιστών» (Νίκος Μπίστης, Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιάννης Αντωνίου, Στέφανος Μανίκας). Αν και δεν έχει «κλειδώσει» η αποχώρησή τους, εκτιμάται ότι όλοι σκέφτονται πολύ σοβαρά τα επόμενα βήματά τους, καθώς ήδη οι «εκσυγχρονιστές» κάνουν λόγο, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, για «ΣΥΡΙΖοποίηση της ΔΗΜΑΡ».

Keywords
Τυχαία Θέματα