Χωρίς πρόσβαση σε δομές Υγείας νησιώτες και ακρίτες

«Οι κάτοικοι μας περίμεναν με μεγάλη αγωνία και μεγάλη χαρά να μας πούνε τα προβλήματα τους, να μοιραστούν μαζί μας τις ανάγκες τους και να ζητήσουν τη βοήθεια μας», δήλωσε στο πρακτορείο ΑΠΕΜΠΕ η συντονίστρια του προγράμματος, Άρτεμις Λιανού.

Οι Γιατροί του Κόσμου συνάντησαν γυναίκες που είχαν χρόνια να εξεταστούν από γυναικολόγο, ηλικιωμένοι που εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων δεν είχαν επισκεφτεί ποτέ οφθαλμίατρο και ανασφάλιστα παιδιά που δεν έκαναν τα απαιτούμενα

εμβόλια.

Στη Σκύρο υπάρχει μόνο ένας γιατρός, παθολόγος, για να καλύψει τις ανάγκες όλου του νησιού. Στις Οινούσσες τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν και η φροντίδα των ασθενών γίνεται από αγροτικό γιατρό. Στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει η ειδικότητα του οφθαλμίατρου.

«Στη Σκύρο, οι γυναίκες είχαν τουλάχιστον τρία χρόνια να εξεταστούν από γυναικολόγο, ενώ σε όλα τα νησιά το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν είχε εξεταστεί από οφθαλμίατρο. Υπάρχουν κάποιοι ιδιώτες γιατροί, όμως όταν κάποιος παίρνει χαμηλή σύνταξη του ΟΓΑ δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος», σημείωσε η κ. Λιανού.

Οι επισκέψεις των Γιατρών του Κόσμου σώζουν ζωές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γυναίκας που είχε χρόνια να υποβληθεί σε γυναικολογική εξέταση. Οι γιατροί εντόπισαν όγκο στο στήθος της, η γυναίκα να μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο της Αθήνας και χειρουργήθηκε.

Το «Υγεία για Όλους» χρηματοδοτείται από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και υλοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τους φορείς της εκκλησίας που συμβάλουν στη διεξαγωγή και ενημέρωση των ανθρώπων για την επίσκεψη και τις εξετάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα