Το στοίχημα του Χαράλαμπου Αθανασίου

Γιατί τι άλλο θα χρειαζόταν ο διάδοχος του κ. Ρουπακιώτη για να γεφυρώσει τις διαφορές Σαμαρά-Βενιζέλου στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού; Είναι ζητούμενο ποια θα είναι η θέση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης στην πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τον ρατσισμό. Το διάστημα της σημαντικής ρήξης ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το αντιρατσιστικό, ο Χαράλαμπος

Αθανασίου ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, συμμετείχε στις συσκέψεις με τον Τάκη Μπαλτάκο για την «εμπλοκή» που δημιούργησε η αυτονομία του κ. Ρουπακιώτη ως προς το πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ρατσισμού.

Ο κ. Αθανασίου είχε δημοσίως διατυπώσει τη θέση ότι υπάρχει «επαρκές νομικό πλαίσιο» για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων.

«Αν δείτε αυτό το νομοθέτημα (σ.σ. αντιρατσιστικό) το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα και να δει ότι αυτά έχουν ρυθμιστεί. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι να πάρει μία τέτοια έκταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και να φαίνεται ότι υπάρχουν και αντίθετες ενδοκυβερνητικές απόψεις από ορισμένη μερίδα του Τύπου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα», είχε σχολιάσει για το σχέδιο του Αντώνη Ρουπακιώτη.

Πλέον ο κ. Αθανασίου καλείται να συγκεράσει τις διαφορές γιατί ακόμη και αν δεν προωθήσει σχέδιο νόμου στη Βουλή, θα κληθεί το επόμενο διάστημα να λάβει θέση για τις προτάσεις νόμου που έχουν κατατεθεί από τα κόμματα.

Η ιθαγένεια στο ψυγείο

Ως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είχε χρεωθεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για την απόδοση ιθαγένειας, μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις Ραγκούση. Το ΠΑΣΟΚ και η αριστερά αντιμετώπιζαν το θέμα ως «αιτία πολέμου» και είχαν προειδοποιήσει ότι θα δεχθούν αλλαγές επί το συντηρητικότερο. Τελικά ο κ. Αθανασίου, φεύγει από το Εσωτερικών και αναβαθμίζεται ως υπουργός Δικαιοσύνης, χωρίς σχέδιο νόμου για την απόδοση ιθαγένειας. Έχει δώσει όμως ένα στίγμα της νομοθετικής πρότασης που προετοίμασε. Πρόσφατα δήλωσε ότι «η ιθαγένεια δεν αποτελεί δικαίωμα κανενός, αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του κράτους να τη χορηγεί σε ανθρώπους που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις». Προανήγγειλε επίσης ότι ουσιαστική προϋπόθεση θα είναι η 9ετής φοίτηση σε ελληνικό σχολείο διότι «δεν αρκεί μόνο η προϋπόθεση της γέννησης αλλά σημασία έχει η ελληνική παιδεία ή εκπαίδευση».

Τώρα το ζήτημα της ιθαγένειας θα κληθεί να λύσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ήτοι, Ι. Μιχελάκης ή Λ. Γρηγοράκος.

Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Πάντως ο κ. Αθανασίου είχε «καταφέρει» πάντως να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από το αρχικό στάδιο της ανάληψης των καθηκόντων του, όταν μιλώντας στη Βουλή δεν δίστασε να διατυπώσει δημοσίως την άποψη ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το άρθρο 60 του Συντάγματος που προβλέπει το απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου των βουλευτών. Ήταν λίγο μετά τη διαγραφή 7 βουλευτών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί αρνήθηκαν να ψηφίσουν πολυνομοσχέδιο σε εφαρμογή του Μνημονίου. «Δεν είναι δυνατόν να παίρνει ένα κόμμα μια απόφαση και οι βουλευτές να κάνουν κάτι άλλο», είχε πει και είχε αναρωτηθεί αν το άρθρο 60 είναι χωρίς περιορισμούς και αν υπάρχει απεριόριστο δικαίωμα των βουλευτών γιατί «υπάρχει και άλλη διάταξη του Συντάγματος που λέει ότι οι πολίτες, που έχουν τις ίδιες πολιτικές αρχές μπορούν να οργανώνονται σε κόμματα, οφείλουν όμως να προστατεύουν το πολίτευμα» και γιατί «πρόσφατα έγιναν εκλογές και δεν μπορεί να έρχεται ένας βουλευτής και να λέει δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης».

«Η πρόταση του κ. Αθανασίου για κατάργηση του άρθρου 60 δείχνει τι κυβέρνηση θέλει ο κ. Σαμαράς. Οι βουλευτές που εκλέγονται πρέπει να έχουν ελεύθερη συνείδηση. Δεν είναι διορισμένοι», είχε αντιδράσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Παρερμηνεύτηκαν αυτά που είπε ο υπουργός», παρενέβη πυροσβεστικά ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης.

«Αυτά τα οποία ακούσαμε είναι πρωτοφανή. Καταργούν τον ίδιο το βουλευτή. Εσείς δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε με αυτό τον τρόπο και να καταργείτε την υπόσταση των ανεξάρτητων βουλευτών. Σε λίγο θα μας λέει η κυβέρνηση πως θα ψηφίζει ο βουλευτής. Είναι ατόπημα αυτό. Πρέπει να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος είναι

Ο Χ. Αθανασίου κατάγεται από την Αγία Παρασκευή Λέσβου. Είναι παντρεμένος με τη Μαριάνθη Κομνηνάκα και έχει δύο παιδιά, την Ελένη, Δικηγόρο Αθηνών και τον Χρίστο, Μηχανικό. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο στην Αγία Παρασκευή και Γυμνάσιο στην πόλη της Μυτιλήνης. Σπούδασε Νομικά με Υποτροφία στην Νομική Αθηνών και απέκτησε το πτυχίο του το 1971. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του δικηγόρησε για δύο χρόνια ενώ παράλληλα εκπλήρωνε και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Το 1975 εισέρχεται στο Δικαστικό Σώμα ύστερα από εξετάσεις, ως Πάρεδρος και στη συνέχεια ως Πρωτοδίκης. Υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών και το 1992 προάγεται σε Πρόεδρο Πρωτοδικών. Το 1993 επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου στη θέση του Προϊσταμένου του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Την περίοδο 1996 – 1998 εκλέγεται Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, ενώ το 1996 προάγεται σε Εφέτη και το 2008 σε Αρεοπαγίτη. Από το 1994 εκλέγεται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, διατελώντας Γενικός Γραμματέας αυτής κατά τις περιόδους 1994 – 1996 και από το 1998 – 2008 ενώ από το 2008 – 2012 διετέλεσε Πρόεδρος της. Τόσο από τη θέση του Προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών, όσο και από τη θέση του Γραμματέα και Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, έχει παρουσιάσει πολλές προτάσεις που έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έγιναν Νόμοι του Κράτους, είχαν δε, ως σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Λειτουργών και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης. Με τις δημόσιες παρεμβάσεις του κατά τα έτη 2004 – 2006, επέτυχε την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης μετά το πλήγμα που υπέστη από το αποκαλούμενο ¨παραδικαστικό κύκλωμα¨. Έκανε παρεμβάσεις για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας και τη θωράκιση των θεσμών. Επί των ημερών του, ως Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών, αναδιαρθρωθήκαν οι υπηρεσίες του κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε και από το δικηγορικό κόσμο .Έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και είναι από τους κύριους εισηγητές της κατάρτισης πολλών νομοθετημάτων, μεταξύ των οποίων και ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας . Έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε πολλά νομικά περιοδικά, όπως στην «Ελληνική Δικαιοσύνη» και τον «Αρμενόπουλο» και μετείχε ως εισηγητής σε πολλά επιστημονικά συνέδρια.

Επί της Προεδρίας του η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων γίνεται ευρύτατα γνωστή και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του ανέδειξε το κοινωνικό πρόσωπο του Έλληνα Δικαστή, υπερασπιζόμενος τη συνταγματική νομιμότητα και τα δίκαια των πολιτών. Αξίζει ιδιαίτερα να σημειωθεί η παρουσία του στη Γιουγκοσλαβία κατά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν βομβαρδιζόταν το Βελιγράδι, που επικεφαλής μιας ομάδας δικαστικών λειτουργών, αψηφώντας τους κινδύνους, βρισκόταν εκεί για να συμπαρασταθεί στους Σέρβους συναδέλφους του, ενέργεια που προκάλεσε, πανευρωπαϊκά, αίσθηση.

Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οι συνάδελφοί του τον τίμησαν με ποσοστό ψήφων άνω του 70% και πέτυχε να κρατήσει την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων μακριά από πολιτικές επιρροές. Βασικοί του στόχοι ήταν η επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, η αναθεώρηση του Συντάγματος με σκοπό την ενίσχυση της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος και την απεξάρτησή του από την εκτελεστική εξουσία, καθώς και τη δημιουργία του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου για την ενίσχυση των επενδύσεων στη Χώρα. Επέκρινε δημόσια τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών επιδιώκοντας έτσι την άμεση αλλαγή του, ώστε να μην υπάρχει ατιμωρησία ουδενός.

Πρωτοστάτησε, ως Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στην ίδρυση του Εφετείου Μυτιλήνης και επί οικογενειακού του οικοπέδου, που δωρήθηκε στον Δήμο, ανηγέρθη το Ίδρυμα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Ζαχάρειο Ίδρυμα) στην Αγία Παρασκευή Λέσβου, του οποίου είναι αντιπρόεδρος.

Αποτελεί μέλος της Τριμελούς Επιτροπής Ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα, στη μνήμη του Λέσβιου λογοτέχνη και ζωγράφου Μίλτου Παρασκευαϊδη. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Σωματίων και Ιδρυτικό μέλος του ¨Φιλοπροόδου Συλλόγου¨ Αγίας Παρασκευής Λέσβου.

Πρόσφατα, με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης ίδρυσαν το Σωματείο με την επωνυμία «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης», του οποίου ο σκοπός είναι ανθρωπιστικός και κοινωνικός.

Keywords
το στοιχημα, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, υπουργειο δικαιοσυνης, ανεξαρτητοι ελληνες, ΠΑΣΟΚ, βουλη, ραγκουσης, νέα, ήτοι, νεα δημοκρατια, μνημονιο, εκλογες, σαμαρας, καμμενος, λαφαζάνης, συριζα, αθηνα, μυτιληνη, μνήμη, Αντωνης Σαμαρας, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, ομαδα διας, βενιζελος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κομματα, βουλευτες, ήτοι, ελενη, πολυνομοσχεδιο, μνήμη, το θεμα, ηγεσια, θεμα, ιθαγενεια, περιοδικα, πλαισιο, αγια παρασκευη, αρθρα, αρθρο, αξιζει, βελιγραδι, γινεται, διαστημα, δειτε, δειχνει, δωσει, ειπε, υπαρχει, ενεργεια, εξετασεις, ερχεται, εσωτερικων, ετη, ζωγραφου, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσιες, θυελλα, ιδρυμα, κυβερνηση, κομμα, κωδικας οδικης κυκλοφοριας, λαφαζάνης, μακρια, μαξιμου, νομικη αθηνων, νομοι, νομικη, παιδια, πτυχιο, συνεχεια, σωμα, στιγμα, σχεδιο, σχολειο, σωματειο, δικαιωμα, εφαρμογη, ευχερεια, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, βεβαιως
Τυχαία Θέματα