Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΨΗΦΟΣ ΦΕΡΝΕΙ ΝΕΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

08:00 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Ο λαός μίλησε. Οι πολίτες αποφάσισαν. Η ετυμηγορία της κάλπης πρέπει να γίνει σεβαστή. Από όλους. Και εντός της επικράτειας, και στο εξωτερικό -στους ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές μας, αλλά και στους γείτονές μας.

Θα ήταν έγκλημα, με ανυπολόγιστες συνέπειες, εάν κάποιος έμπαινε στον πειρασμό είτε να παίξει με τους θεσμούς και το δημοκρατικό πολίτευμα είτε να τιμωρήσει τον ελληνικό λαό για τις επιλογές του είτε να αμφισβητήσει κυριαρχικά του δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευρωζώνης,

του ΝΑΤΟ και σειράς άλλων διεθνών οργανισμών και αυτή της η θέση δεν αμφισβητείται από τη συντριπτική (και εκλογικά) πλειοψηφία των Ελλήνων, ούτε σχετίζεται με το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό που έγινε χθες είναι μια καθαρά εσωτερική διαδικασία που αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας και τον προσφορότερο τρόπο με τον οποίον οι πολίτες θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.

Όσο κι αν είναι δύσκολο για πολλούς να κατανοήσουν το ακριβές μήνυμα του εκλογικού σώματος, καθώς περιέχει πολλαπλά και ένα μέρει αντιφατικά μηνύματα, ένα είναι απολύτως καθαρό: Οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ε.Ε. και στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αμφισβητούν αφενός τη συνταγή που μας χορήγησε η τρόικα καθώς αποδεικνύεται, όπως άλλωστε ήδη παραδέχονται και αρκετοί εκ των εταίρων-δανειστών μας, θανατηφόρα και αφετέρου τους εγχώριους θεράποντες. Ζητούν καλύτερους όρους και διαφορετικές προτεραιότητες προκειμένου να βγουν από την κρίση, να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, να είναι εντάξει στις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις, να παραμείνει ζωντανό ένα ιστορικό έθνος στο οποίο η Ευρώπη, αλλά και σύμπας ο δυτικός κόσμος και ο πολιτισμός οφείλουν πολλά.

Και οπωσδήποτε θέλουν να στείλουν και ένα μήνυμα στα κορυφαία κοινοτικά όργανα, τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. και στους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς -ιδιαίτερα σ’ αυτούς που δοκιμάζονται από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, την υπερχρέωση, την ύφεση και την ανεργία, και οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί με τον προσβλητικό όρο PIIGS- ότι η Ευρώπη πρέπει να αναστοχαστεί πάνω στις αξίες που οικοδομήθηκε, τις προτεραιότητες που θέτει σήμερα και το ήκιστα ελπιδοφόρο, για την κοινωνική της συνοχή, μέλλον.

Αυτή είναι η θετική ανάγνωση της χθεσινής ψήφου. Ό,τι δηλαδή εκτός από το να αλλάξουμε ρότα και καπεταναίους, θέλουμε λίγο περισσότερο χρόνο για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και να παραμείνουμε οικονομικά ζωντανοί και βέβαια καλύτερους, όχι καταχρηστικούς, όρους για να ανασυνταχθούμε, να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας, να διορθώσουμε σφάλματα, αβλεψίες, ανεπάρκειες αβελτηρίες και χρόνιες δυσπλασίες του δημόσιου βίου μας.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση. Η αρνητική, η οποία εφ’ όσον ισχύει, και πολύ φοβάμαι ότι έχει ισχυρή δόση αληθείας, μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Αν δηλαδή κάποιοι νομίζουν ότι ψηφίζοντας με τον τρόπο που ψήφισαν οι πολίτες ακυρώνονται οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας είναι γελασμένοι. Αν πιστεύουν ότι αρκεί το χθεσινό αποτέλεσμα για να τρομάξουν οι εταίρ

Keywords
Τυχαία Θέματα