Χιθ Λέτζερ, πέντε χρόνια στον παράδεισο

Στα 17 του, ο Χιθ Λέτζερ πήρε την απόφαση να κάνει το πρώτο του μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας το Περθ και πηγαίνοντας στο Σίδνεϊ με μόλις 69 σεντς στην τσέπη. Το χαρτζιλίκι που έβγαλε από την αυστραλιανή τηλεόραση του επέτρεψε να πάρει το αεροπλάνο για το Λος Άντζελες. Στο Χόλιγουντ των ευκαιριών το άστρο του Λέτζερ άρχισε να ανατέλλει λαμπερό κι …ατίθασο. «Δεν είμαι μπουκάλι της Coca Cola ούτε προϊόν. Θέλω να μηδενίσω τα πάντα και να ξεκινήσω από την αρχή. Δεν μ’αρέσει να παίζω τον όμορφο, θέλω να το

αλλάξω αυτό», έλεγε, πιστεύοντας πρώτα απ’ όλα στις υποκριτικές του ικανότητες.

Ο Αυστραλός πρωταγωνίστησε στο «Brokeback Mountain» του Ανγκ Λι, υποδυόμενος έναν γκέι cowboy. «Ήταν δύσκολη απόφαση να κάνω αυτή την ταινία, γιατί με τρόμαζε όσο τίποτε άλλο». Η ταινία τα πήγε περίφημα (αν και για κάποιους θεωρήθηκε αγκάθι στα οπίσθια της …Άγριας Δύσης), ο Λέτζερ ερωτεύτηκε την Μισέλ Γουίλιαμς την οποία παντρεύτηκε λίγο καιρό μετά και κάπως έτσι προέκυψε η κόρη τους Ματίλντα Ρόουζ.

Στην ταινία «I’m Not There» του Τοντ Χάινς η οποία επιχειρούσε μια «διαφορετική» προσέγγιση στη ζωή και το καλλιτεχνικό έργο του Μπομπ Ντίλαν μέσα από εφτά ενσαρκώσεις, ο Λέτζερ υποδύθηκε τον χαρακτήρα-Ντίλαν που ζούσε μια ταραχώδη προσωπική ζωή και ένα αποτυχημένο γάμο. Κάτι ανάλογο προέκυψε και με τον ίδιο τον Λέτζερ που εκείνη την εποχή χώρισε με την Μισέλ Γουίλιαμς. Ο ταλαντούχος Αυστραλός ηθοποιός παραδόθηκε στη δίνη της ντιλαν-ικής ερμηνείας του, ξεκίνησε την κατάχρηση ουσιών και μπήκε στο τριπάκι της ψαξίματος: «Θέλω να παίρνω ρίσκα, διότι πλήττω πολύ εύκολα. Θέλω να υποβάλλω τον εαυτό μου σε προκλήσεις και δοκιμασίες».

Οι φήμες ότι ο Λέτζερ είχε πάρει τον κακό δρόμο έδιναν κι έπαιρναν, ενώ παράλληλα οι προτάσεις για διάφορους ρόλους υπήρξαν αλλεπάλληλες. «Δεν έχετε δει πιο πλήρη και αιμοβόρο κακό. Είναι η καλύτερη ερμηνεία στη ζωή σας», έλεγε πειστικά ο Κρίστοφερ Νόλαν, ο σκηνοθέτης του Batman, εξυμνώντας την ερμηνεία του Χιθ Λέτζερ στο ρόλο του Joker, τον οποίο είχε στοιχειώσει παλιότερα ο Τζακ Νίκολσον. Στις 22 Ιανουαρίου του 2008, στις 15:30 ο Χιθ βρέθηκε από την σπιτονοικοκυρά και μασέρ του ξαπλωμένος μπρούμυτα στο κρεβάτι, γυμνός και νεκρός. Το κοκτέιλ υπνωτικών χαπιών και ναρκωτικών αποδείχτηκε θανατηφόρο, λίγο καιρό πριν η ταινία του Νόλαν κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στις αίθουσες.

Ο Λέτζερ ντύθηκε και βάφτηκε Joker, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί. Η ερμηνεία του ως παρανοϊκός κακός μοιάζει με αξεπέραστη. Η τρελή σπιρτάδα στο βλέμμα του, τα τικ του, η γλώσσα του που έγλυφε νευρωτικά τα χείλη του και το «δεν θυμάμαι γιατί μισώ τον κόσμο» που ψέλλισε κοιτώντας κατάματα τον Batman θα μείνουν στην ιστορία του κινηματογράφου για πάντα. Γι αυτό και η Ακαδημία τον βράβευσε μετά θάνατον με Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Κανείς δεν είναι σίγουρος αν ο Χιθ Λέτζερ έζησε όλα αυτά που ήθελε να ζήσει, αν πήγε εκεί που σκεφτόταν να πάει, αν κέρδισε το στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό. Και ίσως όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία έπειτα από τόσο καιρό. Σημασία πάντως έχει σίγουρα το γεγονός ότι αποτέλεσε τον κορυφαίο ηθοποιό της γενιάς του.

Keywords
Αναζητήσεις
χιθ λέτζερ υποψηφιότητες, μισελ γουίλιαμς
Τυχαία Θέματα