ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Φόρους που έχουν ξαναπληρώσει καλούνται να καταβάλουν στην εφορία οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εργάζονταν σε επιχειρήσεις που αρνούνται να χορηγήσουν την ετήσια βεβαίωση αποδοχών.

Η νομοθεσία υποχρεώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έλαβαν την βεβαίωση αποδοχών να αναγράψουν στη φορολογική τους δήλωση τα σχετικά ποσά που έλαβαν από την επιχείρηση, χωρίς την παρακράτηση που τους έγινε. Αυτό σημαίνει

ότι θα επαναφορολογηθούν για φόρους που ήδη έχουν καταβάλει. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι φορολογούμενοι θα ξαναπληρώσουν το φόρο και όποτε λάβουν την βεβαίωση αποδοχών (αν την λάβουν) θα υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση για να λάβουν τα χρήματα που έδωσαν πίσω.

Το θέμα απασχολεί τα υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αλλά όχι την απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Μάλιστα υπηρεσιακά στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν έχουν λάβει τις βεβαιώσεις αποδοχών και αδυνατούν να καταβάλουν φόρους που ήδη έχουν πληρώσει.

Σημειώνεται ότι κάθε μήνα στους εργαζόμενους – ελεύθερους επαγγελματίες που «κόβουν» απόδειξη παροχής παροχής υπηρεσιών γίνεται παρακράτηση 20%. Το ποσό που παρακρατείται υποχρεούνται να αποδώσει η επιχείρηση στην εφορία.

Όσον αφορά στου μισθωτούς που δεν έλαβαν βεβαίωση αποδοχών για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το 2011, το πρόβλημα έχει ήδη λυθεί με διάταξη σε πρόσφατο νόμο. Ωστόσο, η διάταξη έχει ισχύ ενός έτους και θα πρέπει να επεκταθεί δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις που βάζουν κλείνουν αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2011 και δεν τους χορηγήθηκε βεβαίωση αποδοχών λόγω επίσχεσης εργασίας ή λόγω πτώχευσής του εργοδότη ή από λόγους ανώτερης βίας (π.χ. κατάληψη) θα υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να περιλάβουν σε αυτή τις αποδοχές τους αυτές, αλλά θα πρέπει να συνυποβάλλουν και υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 στην οποία θα δηλώνεται ο λόγος, για τον οποίο δεν χορηγήθηκε από τον εργοδότη η σχετική βεβαίωση αποδοχών. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2011 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα