ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;

Μία μόνο καινούργια ταινία αυτή την εβδομάδα, αλλά δια χειρός Τιμ Μπάρτον με πρωταγωνιστή τον Τζόνι  Ντεπ. Κοινώς λιτότητα με  παντεσπάνι.

Dark Shadows

Του Τιμ Μπάρτον. Με τους: Τζόνι Ντεπ, Μισέλ Φάιφερ, Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ, Εύα Γκριν κ.ά. Διάρκεια: 1 ώρα και 53 λεπτά.

Ονειρικά σκηνικά,  μυστηριώδεις γοτθικές επαύλεις, κοστούμια,  μουσική, μαύρο χιούμορ, τρυφερότητα, σαρκασμός  και ερωτισμός. Όλη η οπτικό-ακουστικό-συναισθηματική πανδαισία των ταινιών του Τιμ

Μπάρτον είναι παρούσα σε αυτή τη κινηματογραφική αναβίωση της τηλεοπτικής σαπουνόπερας τρόμου από τα μακρινά 60s. Μάστορας  του είδους ο σκηνοθέτης γνωρίζει καλά ότι το «μαύρο» παραμύθι θέλει ψυχή και δεξιοτεχνία. Και  το αφηγείται  στους θεατές απολαυστικά.  Παρότι το ύφος δεν  φθάνει τα προηγούμενα  σκοτεινά αριστουργήματα του σαν το «Ψαλιδοχέρη» και την «Επιστροφή του Μπάτμαν» ξεπερνά τη δική του κωμωδία «Οι Αρειανοί επιτίθενται!». Προσθέστε τις καλές ερμηνείες των έμπειρων πρωταγωνιστών και ειδικά του Ντεπ που έχει συνεργασθεί με τον Μπάρτον σε άλλες 8 ταινίες και το πακέτο είναι έτοιμο για παράδοση.

Ας αρχίσουμε, όμως, από την ιστορία για να μπούμε στο νόημα. Το 1750, λοιπόν, ο Τζόσουα και η Ναόμι Κόλινς, μαζί με τον μικρό γιο τους Μπάρναμπας, σαλπάρουν από το Λίβερπουλ της Αγγλίας και περνούν τον ωκεανό για να ξεφύγουν  από την μυστηριώδη κατάρα που μαστίζει την οικογένειά τους. Φθάνουν στην Αμερική όπου στήνουν μια αλιευτική αυτοκρατορία σε μια μικρή παραλιακή πόλη που θα πάρει το όνομά τους: Κόλινσπορτ. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο Μπάρναμπας (Τζόνι Ντεπ) αφέντης πλέον της θρυλικής έπαυλης Κόλινγουντ, είναι πλούσιος, ισχυρός και αδιόρθωτος playboy. Με τη τελευταία ιδιότητα του  θα  ραγίσει την καρδιά της δαιμονικής Ανζελίκ Μπουσάρ (Εύα Γκριν) η οποία ως μάγισσα θα τον καταραστεί και θα τον μεταμορφώσει σε βρικόλακα και εν συνεχεία θα τον θάψει ζωντανό.

Δύο αιώνες σχεδόν αργότερα, ο Μπάρναμπας καταφέρνει να απελευθερωθεί από τον τάφο του και επιστρέφει στον κόσμο του 1972, όντας ξένος σε μια ακόμα πιο ξένη γι’ αυτόν πραγματικότητα. Παρά το εξατμισμένο αίμα του, ο δανδής βρικόλακας έχει μεγάλη και ζεστή καρδιά, και ξεπροβάλλει σχεδόν φυσιολογικός απέναντι στην εκκεντρική, δυσλειτουργική οικογένειά του δέσμια των δικών της σκοτεινών μυστικών που έχει μετατρέψει την άλλοτε υπέρλαμπρη κατοικία του σε ερείπιο. Η επικεφαλής της μητριαρχικής πια οικογένειας, Ελίζαμπεθ Στόνταρντ (Μισέλ Φάιφερ), είναι η μόνη που ο Μπάρναμπας θα εμπιστευτεί αποκαλύπτοντας την ταυτότητά του. Η παράξενη, όμως, και αναχρονιστική συμπεριφορά του εγείρει υποψίες στην ψυχίατρο, δρα Τζούλια Χόφμαν (Έλενα Μπόναμ-Κάρτερ). Καθώς ο Μπάρναμπας θα ξεκινήσει την προσπάθεια αποκατάστασης  τη χαμένη φήμη της οικογένειάς του, συναντά μόνο ένα ισχυρό εμπόδιο: την αρχηγό του Κόλινσπορτ, που ακούει στο όνομα Άντζι και μοιάζει τραγικά στη πολύ παλιά γνώριμη του Μπάρναμπας την Ανζελίκ.

Ο Μπάρτον διαχειρίζεται άψογα την αναβίωση των 70s και την επανατοποθέτηση του ήρωά του μέσα σ’ αυτή τη δεκαετία.

Keywords
Τυχαία Θέματα