ΜΠΑΡΟΖΟ:ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

17:20 6/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Την ανάγκη διατήρησης του κράτους πρόνοιας και ως εκ τούτου του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, υπερασπίσθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Οφείλουμε πράγματι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας (…), όμως θα ήταν σφάλμα να καταστρέψουμε το κράτος πρόνοιας και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», δήλωσε ο Μπαρόζο κατά την έναρξη διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική της απασχόλησης στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ότι αυτό είναι «ιδιαίτερα σημαντικό για τις χώρες που τελούν υπό κάποιο πρόγραμμα βοήθειας και υφίστανται τις συνέπειες των οικονομικών και δημοσιονομικών περιορισμών».

Μάλιστα φάνηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που επιθυμούν την ελάττωση των κοινωνικών δαπανών για να μειωθεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός.

«Είναι απογοητευτικό που ορισμένα κράτη μέλη προτείνουν να δοθεί τέλος στο ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση» (FEM), το οποίο ιδρύθηκε στα τέλη του 2006 και έχει στόχο να βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη δουλειά τους λόγω της παγκοσμιοποίησης.

Τέλος έκρινε «αδιανόητο να μην υπάρχει μια κοινωνική διάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο» εκφράζοντας παράλληλα την μεγάλη τους ανησυχία σχετικά με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για το σχέδιο του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα