ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΑΝΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

Το μήνυμα Ντράγκι για ολοκλήρωση του πακέτου αναμένεται να μεταφέρει στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη ο Αντ. Σαμαράς κατά τη συνάντησή τους στις 19:30. Προβληματισμός για το εύρος των μέτρων.

Μία ακόμη συνάντηση, η οποία δεν αναμένεται να καταλήξει σε αποτέλεσμα καθώς το χάσμα μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Τρόικας για το πακέτο των 11,6 δισ ευρώ παραμένει, πραγματοποιούν

σε λίγη ώρα οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για τη συνολική επίλυση του ελληνικού προβλήματος χρέους, το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης παραμένει βαρύ καθώς η όποια λύση προϋποθέτει αιματηρές περικοπές από την ελληνική πλευρά με βαθιές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, περαιτέρω αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Παρά τις κόκκινες γραμμές των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη αλλά και τις ενστάσεις των γαλάζιων βουλευτών (σ.σ. στις 18:00 το απόγευμα προγραμματίζεται ενημέρωσή τους από τους Κ. Χατζηδάκη, Χρ. Σταϊκούρα και Γ. Βρούτση), ο Αντ. Σαμαράς μοιάζει αποφασισμένος να περάσει τα μέτρα. Παράλληλη επιδίωξή του είναι να πεισθούν – πολιτικά – οι επικεφαλής της τρόικας να αποδεχθούν σημαντικό τμήμα από τα περίπου 3 δισεκατομμύρια μέτρων που βρίσκονται στην «γκρίζα» ζώνη και θεωρούνται ως αμφίβολης αποτελεσματικότητας από τους πιστωτές.

Την λήψη των αποφάσεων δυσχαιρένει η μεγεθυνόμενη κοινωνική αναταραχή αλλά και οι ενστάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης (απειλή παραίτηση Μανιτάκη σε περίπτωση απολύσεων), στοιχεία που αποδεικνύον ότι ακόμη κι αν κλείσει η συμφωνία με την τρόικα, η ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων – έστω κι αν τα περισσότερα αφορούν το 2013 – κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι.

Keywords
Τυχαία Θέματα