ΜΕΡΚΕΛ: Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΣΤΕΙΛΕ ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με την έγκριση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης ESM από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο «η Γερμανία έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Υπογράμμισε δε πως η απόφαση της Καρλσρούης παρέχει ασφάλεια στους Γερμανούς βουλευτές και φορολογούμενους.

«Η επιβεβαίωση των δικαιωμάτων του κοινοβουλίου δίνει σε όλα τα μέλη του σώματος, όπως επίσης και στους φορολογούμενους και τους πολίτες αυτής της χώρας

ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Αυτή η ασφάλεια είναι σημαντική στην πορεία που παίρνουμε, και για αυτό λέω πως είναι μία καλή μέρα για τη Γερμανία και την Ευρώπη».

Με την απόφαση αυτή ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών, ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε τη θέση της, ότι τα κράτη που πλήττονται από την κρίση πρέπει να αναλάβουν τα ίδια την επίλυση των προβλημάτων τους.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι για την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη έχουν ευθύνη όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το καθήκον της στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θετικές αντιδράσεις από Σόιμπλε και Ρέσλερ

Την έγκριση του ESM από το Δικαστήριο χαιρέτησε και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ διευκρίνισε πως: «Οι πάντες μπορούν να είναι σίγουροι ότι ο Μηχανισμός δεν παραβιάζει το σύνταγμα».

Στο ίδιο πνεύμα και ο αντικαγκελάριος Φιλίπ Ρέσλερ, ο οποίος υποστήριξε «Κάναμε το πρώτο βήμα για τη διατήρηση ενός σταθερού ευρώ. Σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΙ, ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα