ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

09:40 1/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Μικρή ήταν η συμμετοχή των Ιρλανδών στο δημοψήφισμα για το ναι ή το όχι στην ευρωπαϊκή οικονομική συμφωνία. Το απόγευμα το αποτέλεσμα. Στο 60% το «Ναι» υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Η καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει σήμερα στην Ιρλανδία και το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τις απογευματινές ώρες. Μόλις το ένα πέμπτο από τους 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόρους πήγαν στις κάλπες

για να ασκήσουν το δικαίωμά τους.

Ο πρωθυπουργός Εντα Κέννυ από τους πρώτους που ψήφισαν, υποστηρίζει την επικύρωση της συμφωνίας με την οποία θα επιβληθούν σκληρότερα μέτρα για τον έλεγχο του προϋπολογισμού και του ελλείμματος.

Ο πρόεδρος του Σινν Φέιν Τζέρρυ Ανταμς, πρωταγωνιστής στο στρατόπεδο του «Όχι» στη συμφωνία, υποστηρίζει ότι αν ο ιρλανδικός λαός συμφωνήσει τότε τα αποτυχημένα μέτρα λιτότητας θα περάσουν ακόμη και στο Σύνταγμα.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης που διενεργεί δημοψήφισμα καθώς από το Σύνταγμα της είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την θέση των πολιτών επί μεγάλων ζητημάτων που αφορούν αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα πιθανό όχι των Ιρλανδών δεν θα έχει πάντως καμία επίπτωση στην οικονομική συμφωνία καθώς για να τεθεί σε ισχύ χρειάζεται η επικύρωση 12 μόνο από τα 17 κράτη της ευρωζώνης. Είκοσι πέντε από τις 27 χώρες της ΕΕ αποδέχθηκαν το κείμενο της συνθήκης με εξαίρεση τη Βρετανία και την Τσεχία. Μόνον τρεις χώρες έχουν επικυρώσει πλήρως τη συνθήκη, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Σλοβενία, ενώ η Γερμανία, η Λετονία, η Ρουμανία, η Αυστρία και η Δανία έχουν αρχίσει τη διαδικασία επικύρωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα