ΙΣΧΥΡΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

09:20 1/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Έντονη πίεση συνεχίζει να δέχεται το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας, παρότι το αγροτικό επάγγελμα προσελκύει, λόγω κρίσης, εργαζόμενους από άλλους τομείς.

Του Θοδωρή Παναγούλη

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι τιμές αλλά και ο συνολικός τζίρος από την πώληση των αγροτικών προϊόντων σημειώνει μείωση, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής βαίνει αυξανόμενο.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιµών Εκροών στη Γεωργία και Κτηνοτροφία, δηλαδή τα έσοδα από την πώληση των προϊόντων, χωρίς να περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις, του µηνός Μαρτίου 2012, σε

σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2011, σηµείωσε µείωση 5,6%. Ο αντίστοιχος δείκτης του 2011 είχε παρουσιάσει αύξηση 2,8%, σε σχέση με το 2010. Ο Μάρτιος πάντως αποδεικνύεται καλύτερος μήνας από τον Φεβρουάριο, καθώς οι Εκροές ήταν κατά 3,3% αυξημένες έναντι του προηγούμενου μήνα.

Ο µέσος σταθµικός δείκτης του δωδεκαµήνου Απριλίου 2011 – Μαρτίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαµήνου Απριλίου 2010 – Μαρτίου 2011, παρουσίασε µείωση 2,4%, έναντι αύξησης 14,4%, που σηµειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούµενα δωδεκάµηνα.

Εκείνο όμως που αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών, είναι ο συνδυασμός της πτώσης των εκροών (έσοδα) με την αύξηση των εισροών (έξοδα) του τομέα. Ειδικότερα, ο Γενικός ∆είκτης Τιµών Εισροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία του µηνός Μαρτίου 2012, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2011, σηµείωσε αύξηση 2,5%, έναντι αύξησης 10,7%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2011 προς το 2010.

Οι εισροές το Μάρτιο, σε σύγκριση µε το Φεβρουάριο ήταν αυξημένες κατά 0,7%. Ο µέσος δείκτης του δωδεκαµήνου Απριλίου 2011 – Μαρτίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαµήνου Απριλίου 2010 – Μαρτίου 2011, παρουσίασε αύξηση 7,0%, έναντι αύξησης 6,6%, που σηµειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούµενα δωδεκάµηνα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η κάμψη του αγροτικού εισοδήματος συνδέεται, κυρίως, με τη σημαντική μείωση του όγκου παραγωγής σε ορισμένες αροτραίες καλλιέργειες με ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως το βαμβάκι, τα σιτηρά, η βιομηχανική τομάτα, τα ζαχαρότευτλα κ.α.

Συνδέεται επίσης με τη σημαντική πτώση των τιμών παραγωγού σε ορισμένα σημαντικά προϊόντα, όπως τα φρούτα και το σκληρό σιτάρι, καθώς επίσης και με την κάμψη ή τη στασιμότητα των τιμών παραγωγού στα προϊόντα του ελαιοκομικού κλάδου, αλλά και με τις γενικότερες δυσμενείς επιπτώσεις της ύφεσης στην οικονομία. Το αποτέλεσμα ήταν ο περιορισμός της προσφοράς και η πτώση της ακαθάριστης αξίας της παραγωγής σε βασικές τιμές.

Ανησυχητικό είναι βεβαίως το γεγονός ότι το αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας ακολουθεί αντίστροφη πορεία από εκείνη που έχει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σωρευτικά, στο διάστημα της πενταετίας 2006-2010 το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα εκτιμάται από τη Eurostat ότι μειώθηκε κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο ίδιο διάστημα, συγκριτικά, το αγροτικό εισόδημα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 11%

Keywords
Τυχαία Θέματα