ΑΠΩΛΕΙΕΣ 99% ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ!

08:45 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Οι απώλειες των μετόχων των τραπεζών θυμίζουν τις φούσκες του 1999. Οι σημερινές αποτιμήσεις φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα και την συνολική κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Συνεχίζουν την πορεία στην άβυσσο οι μετοχές των τραπεζών προεξοφλώντας την καταστροφή. Χθες ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών πραγματοποίησε νέα βύθιση της τάξης του 10% οδηγώντας

σε νέα χαμηλά το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η εικόνα των μετοχών των τραπεζών αποτυπώνουν ολοκληρωτική καταστροφή: η μετοχή της Εθνικής κατέρρευσε χθες στο 0,915 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 96,5% σε σχέση με τα επίπεδα 5 χρόνια πριν, η Eurobank EFG βρίσκεται στα 0,39 ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 98,5%, η μετοχή της Alpha Bank στα 0,69 ευρώ με απώλειες 97% ενώ η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στα 0,19 ευρώ σημειώνοντας στην πενταετία πτώση κατά 98,7%.

Οι απώλειες των μετόχων των τραπεζών θυμίζουν τις φούσκες του 1999. Στο τέλος του 2007 η χρηματιστηριακή αξία του τραπεζικού κλάδου ανερχόταν στα 80δις. ευρώ περίπου, ενώ σήμερα είναι μικρότερη των 3 δισ. ευρώ.  Σημειώνεται ότι όταν λέμε μέτοχοι τραπεζών δεν είναι μόνον ο κ. Γιάννης Κωστόπουλο ή τον κ. Σπύρος Λάτσης. Συνολικά 500.000 μέτοχοι κατέχουν μετοχές τραπεζών και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ασφαλιστικά ταμεία, ιδρύματα, οργανισμοί, πανεπιστήμια, η Εκκλησία κ.α.

Οι σημερινές αποτιμήσεις φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα και την συνολική κρατικοποίηση του τραπεζικού τομέα. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η απότομη συνεχιζόμενη πτώση οφείλεται στις πωλήσεις ξένων λόγω του κινδύνου χώρας και την ανυπαρξία αγοραστικού ενδιαφέροντος λόγω της αβεβαιότητας.

Ωστόσο το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης και της φυσιογνωμίας του τραπεζικού συστήματος δεν έχουν ακόμα κλείσει και θα καθοριστούν από την επόμενη κυβέρνηση. Την ανάγκη να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG κ. Νικόλαος Νανόπουλος. Μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας για τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στο πλαίσιο της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης των Ποσειδωνίων, ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις που συμπεριλαμβάνουν τον χαρακτήρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και αν αυτός θα παραμείνει προσανατολισμένος στον ιδιωτικό τομέα ή θα κυριαρχηθεί από κρατικά ιδρύματα. «Κατά τη γνώμη μας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, επιβάλλεται να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος όχι μόνο για να περιοριστεί το ποσό των δημοσίων κεφαλαίων που θα πρέπει να δεσμευτούν στις ελληνικές τράπεζες και να περιοριστεί η επιβάρυνση των φορολογουμένων, αλλά και για να διασφαλιστεί ότι οι κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση διαφανών και αναπτυξιακών οικονομικών και χρηματοοικονομικών κριτηρίων» είπε ο κ. Νανόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα