ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΤΑ ΕΣΟΔΑ

08:35 6/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Στερεύουν τα δημόσια ταμεία εξαιτίας της καθυστέρησης υποβολής και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων από τους πολίτες αλλά και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που επιτείνει την αβεβαιότητα σε επιχειρήσεις και πολίτες.

Ήδη στο πεντάμηνο του έτους η υστέρηση στα δημόσια έσοδα ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί μέχρι και τα τέλη Ιουλίου δεδομένου ότι το δημόσιο δεν περιμένει έσοδα τουλάχιστον από τον φόρο εισοδήματος μέχρι τότε.

Άγνωστο παραμένει εάν θα εισπραχθεί το ειδικό τέλος

ηλεκτροδοτούμενων χώρων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ λόγω των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εταιρία.

Τόσο τον τρέχοντα μήνα όσο και τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις τις, τόσο στο δημόσιο (πληρωμές μισθών και συντάξεων) όσο και στις οφειλές που έχει προς τρίτους.  Και αν αυτές παραμένουν παγωμένες και διατηρούνται στα επίπεδα των 6,2 δισ. ευρώ τίθεται ζήτημα εύρεσης εσόδων για να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις.

Από τις αρχές Αυγούστου θα ξεκινήσει η τόνωση των εσόδων λόγω της καταβολής του φόρου εισοδήματος, της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών αναμένει από τον Αύγουστο μέχρι και το τέλος του έτους περισσότερα από 9 δις. ευρώ. Ποσό που είναι πάντως ιδιαίτερα δύσκολο να εισπραχθεί δεδομένου ότι οι πολίτες αδυνατούν να καταβάλουν τους επιπλέον φόρους που προκύπτουν από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, τα νέα τεκμήρια, και την εισφορά αλληλεγγύης.  Η αδυναμία αυτή εξηγεί και τους λόγους καθυστέρησης υποβολής των δηλώσεων. Δεδομένου ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά άρα εκκαθαρίζονται και άμεσα οι φορολογούμενοι επιθυμούν να λάβουν όσο το δυνατόν αργότερα το «φουσκωμένο μπιλιετάκι» της εφορίας.

Αναφορικά με την παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα, μέχρι τις 16 Ιουλίου, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

-Έντεκα μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, είχαν υποβληθεί μόνο 492.869 ηλεκτρονικές και 81.306 χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου 5,5 εκατ. περίπου. Το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί 1,2 εκατ. δηλώσεις ,

νέα λήξη της προθεσμίας είναι νωρίτερα από την αντίστοιχη περυσινή

-Η εισροή εσόδων στα ταμεία από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, θα γίνει νωρίτερα από πέρυσι λόγω της υποχρεωτικής  ηλεκτρονικής – για πρώτη φορά – υποβολής των δηλώσεων για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (με εξαίρεση τους συνταξιούχους) και για όλους τους επιτηδευματίες.

Αυτό αναμένεται επειδή, σε αντίθεση με τις χειρόγραφες δηλώσεις για τις οποίες απαιτείται μεγάλος χρόνος επαλήθευσης και καταχώρισης στο σύστημα, οι ηλεκτρονικές δηλώσεις εκκαθαρίζονται αυτόματα, γεγονός που βοηθά στην άμεση βεβαίωση του φόρου αλλά και στην διευκόλυνση των διεκπεραιώσεων και ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Αναφορικά με την ολιγοήμερη παράταση γι

Keywords
Τυχαία Θέματα