Απαντήσεις δίνει σήμερα ο Τσίπρας

08:42 3/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Εξάλλου, η σχετική συζήτηση συνεχίστηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος, όπου οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις τους. Η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη υπογράμμισε την ανάγκη να επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ένα «σχέδιο Β», σε περίπτωση που η Ευρωζώνη διαλυθεί, ενώ η πλευρά Τσίπρα επέμεινε στην ανάγκη «η λύση για την Ελλάδα

να είναι ευρωπαϊκή».

Χειρονομία καλής θέλησης

Γενικώς, στη χθεσινή συνεδρίαση, το κυρίαρχο δίλημμα είναι αν η Ελλάδα πρέπει, προϊούσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, να αναδιπλωθεί σε εθνικό νόμισμα ή να ζητήσει απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω μιας συμμαχίας των χωρών του Νότου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, επέμεινε μεν στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, αλλά επιχείρησε να υπερβεί το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν ενταθεί η κρίση στην Κύπρο ή την Ευρωζώνη συνολικά, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επεξεργαστεί σχέδιο «έκτακτης ανάγκης», σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

«Σχέδιο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα»

Εξάλλου, νωρίτερα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε ζητήσει με έμφαση από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εκπονήσει η αξιωματική αντιπολίτευση «σχέδιο μετάβασης στο εθνικό νόμισμα», εκτιμώντας ότι έτσι όπως έχουν τα πράγματα στην Ευρωζώνη, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά ο κ. Λαφαζάνης, επικαλούμενος την επιδείνωση της κρίσης του ευρώ, επιχειρεί να πείσει τους «προεδρικούς» για την ανάγκη να δει τα πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή και να ξεκινήσει τις επεξεργασίες του -ενόψει συνεδρίου- από μηδενική βάση. «Δεν μπορεί εμείς να μιλάμε μόνο για ευρωπαϊκή λύση, όταν κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει. Πρέπει να έχουμε συνυπολογίσει όλα τα ενδεχόμενα», τονίζει στο matrix24.gr κορυφαίο στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», ενώ η εσωκομματική μειοψηφία επιχειρεί, με κάθε τρόπο, έστω και ως «σχέδιο εκτάκτου ανάγκης» να πείσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μένει «προσκολλημένος» στο ευρώ.

Βροχή ερωτήσεων

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένες τις ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες, η διαπάλη μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ενταθεί σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, η οποία συνεδριάζει το σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου. Εντωμεταξύ, σήμερα, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί για τις πολιτικές εξελίξεις, τα τεκταινόμενα στην Ευρωζώνη και την κρίση στην Κύπρο, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δεχθεί βροχή ερωτήσεων τόσο για τις αξιώσεις της πλευράς Λαφαζάνη, όσο και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υποστηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Είναι σαφές ότι σε αυτή τη φάση, οι απαντήσεις που θα δώσει ο Αλέξης Τσίπρας επί του θέματος δε θα αφορούν μόνο την κοινωνία, αλλά θα αποτελούν και μηνύματα με εσωκομματικούς αποδέκτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα