Αντί να κλείνουν, ανοίγουν νέα μέτωπα

08:29 3/4/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με τον Γιάννη Στουρνάρα ανοίγει αύριο το πρωί ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων Αθήνας – τρόικας.

Αν και η Κυβέρνηση θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα ανοιχτά θέματα, δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση να εξελιχθεί σε θρίλερ.

Ο χρόνος για την άφιξη του Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ, μετρά αντίστροφα πλέον και το θερμόμετρο

στην Κυβέρνηση χτυπάει κόκκινο πόσο μάλλον όταν η τάση των εσόδων -και κυρίως από τις εισπράξεις ΦΠΑ- είναι πτωτική, κάτι που προσθέτει «πονοκεφάλους» ενόψει της έλευσης της τρόικας.

Τον κύκλο της νέας αξιολόγησης της ελληνική οικονομίας θα ανοίξει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, το ραντεβού του οποίου με τους ξένους έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 10 το πρωί.
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις και με τους υπόλοιπους υπουργούς πριν οι Πόλ Τόμσεν από τον ΔΝΤ, Ματίας Μορς από την Ε.Ε και Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ πάνε στο Μέγαρο Μαξίμου γα να συζητήσουν με τον Πρωθυπουργό όλες τις μνημονιακές δράσεις για τις οποίες υπάρχει «αστερίσκος» από την προηγούμενη επίσκεψη τους στην Ελλάδα.
Μεγάλος «σκόπελος» για την κυβέρνηση είναι οι 25.000 απολύσεις που θα πρέπει να γίνουν το 2014 στο Δημόσιο και οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος με την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας.
Από το «πλάνο» των αποχωρήσεων που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους δανειστές θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της διπλής δόσης των 8,8 δισ. ευρώ (2,8+6 δισ.).
Αν οι πιστωτές μείνουν ικανοποιημένοι τότε οι «διαπραγματεύσεις» για τα υπόλοιπα κυβερνητικά αιτήματα θα καταστούν ευκολότερες, όπως για παράδειγμα να καταστεί ηπιότερο το «χαράτσι» της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ) για τις μικρές ιδιοκτησίες.

Σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, τα χρέη και τις οφειλές σε Εφορίες και Ασφαλιστικά Ταμεία και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%).
Εκτιμάται ότι η επίσκεψη των ξένων θα ολοκληρωθεί στις 15 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα