ΑΝΥΣΗΧΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αρκετοί  αποταμιευτές μετέφεραν το 2010 και κυρίως το 2011 τις καταθέσεις τους στην Κύπρο για να προστατευτούν από το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας. Όμως, οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι διόλου καθησυχαστικές για τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών.

Με …τρόμο παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κύπρο

Έλληνες καταθέτες που για λόγους ασφαλείας μετέφεραν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες στην Κύπρο. Αρκετοί Έλληνες αποταμιευτές μετέφεραν το 2010 και κυρίως το 2011τις καταθέσεις τους στην Κύπρο για να προστατευτούν από το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας και εξόδου από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών περί τα 5 δισ. ευρώ καταθέσεις «μετανάστευσαν» στη μεγαλόνησο. Ωστόσο οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων δεν είναι διόλου καθησυχαστικές για τους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας υπό το βάρος των απωλειών του PSI αλλά και την επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων θα επανακεφαλαιοποιηθεί και εν πολλοίς θα περάσει στον έλεγχο του δημόσιου τομέα. Ακόμα χειρότερα οι πάντες συνειδητοποίησαν ότι σε μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελλάδας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη τότε οι επιπτώσεις για την Κύπρο θα ήταν εξίσου καταστροφικές δεδομένης της μεγάλης έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Έτσι η μεταφορά των καταθέσεων από την Ελλάδα στην Κύπρο δεν φαίνεται να προσφέρει και τόσο μεγάλη προστασία.

Στελέχη ελληνικών τραπεζών υπογραμμίζουν ότι ήδη κάποιοι αποταμιευτές που μετέφεραν τις αποταμιεύσεις τους στην Κύπρο εξετάζουν το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τις καταθέσεις σε εγχώριες τράπεζες υπό το δέλεαρ των εξαιρετικά υψηλών επιτοκίων. «Με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, και την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, η ανησυχία υποχωρεί και σταδιακά επιστρέφουν κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα».

Από την πλευρά τους οι κυπριακές αρχές αναγνωρίζοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους που δημιουργεί η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα προσπαθούν να δημιουργήσουν τείχος προστασίας. Οι κύπριοι επιδιώκουν να μετατρέψουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα σε αυτόνομες θυγατρικές ώστε να περάσουν στον έλεγχο και την ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος των Κυπρίων είναι σε περίπτωση που η Ελλάδα αντιμετωπίσει και νέα προβλήματα στο μέλλον (νέο κούρεμα) να μην επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό και η ευθύνη της ανακεφαλαιοποίησης και εξασφάλισης των καταθέσεων να βαρύνει την Ελλάδα.

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου που δημιουργεί η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα επιδιώκεται η θυγατροποίηση των παραρτημάτων των κυπριακών παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Fitch προχώρησε πριν λίγες εβδομάδες στην υποβάθμιση της αξιολόγησης των κυπριακών τραπεζών λόγω της μεγάλης έκθεσή τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας σε BB από BB+. Σήμερα τόσο η Τράπεζα Κύπρο

Keywords
Τυχαία Θέματα