Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος

Οι έντονες αντιδράσεις ανάγκασαν το υπουργείο Οικονομικών να αποσύρει δεκάδες διατάξεις από τον ΚΦΕ ο οποίος θα ψηφισθεί μέχρι τις 19 Ιουλίου.
Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει:

1. Επανέρχεται η έκπτωση 1,5% κατά τη μηνιαία παρακράτηση φόρου στους μισθούς και τις συντάξεις.

2. Ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου θεωρούνται και τα άγαμα τέκνα εφόσον είναι :
- ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία

ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή,
- είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους.

3. Επανέρχεται στο 55% από 80% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο η προκαταβολή φόρου για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες.

4. Επανέρχεται στο 20% από 25% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ο συντελεστής φορολογίας των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στο κλιμάκιο της αποζημίωσης από 100.000 ευρώ έως 150.000 ευρώ.

5. Το εισόδημα που προέρχεται από προσαύξηση περιουσίας που δεν έχει δηλωθεί φορολογείται με συντελεστή 33%.

6. Η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματος προσδιορίζεται και φορολογείται ως εξής:
- με βάση την κλίμακα των μισθωτών εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από μισθωτή εργασία ή/και συντάξεις ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις, ή
- με βάση την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών εφόσον ο φορολογούμενος έχει εισόδημα μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα ή εφόσον το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του δεν προκύπτει από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

7. Απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα για δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τετραγωνικά μέτρα από το γονιό στο παιδί ή από το παιδί στο γονιό.

8. Εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων οι τόκοι από τραπεζικά δάνεια.

9. Αυξάνεται από την 1η Αυγούστου στο 3,5 τοις χιλίοις ο φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές από 2 τοις χιλίοις σήμερα

10. Επιβάλλεται από το τρέχον έτος φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες.

11. Προβλέπονται για πρώτη φορά οι δαπάνες των επιχειρήσεων που δεν εκπίπτουν από την εφορία

12. Μειώνεται ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων στο 15%
13. Κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι του 25% του εισοδήματος. Σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα το μέτρο ισχύει μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ προβλέπεται ποινή φόρου 22% σε όσους δεν μαζέψουν τις απαιτούμενες αποδείξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα