Διακοπή επιχορήγησης στους δήμους που «ξεφεύγουν»

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο «σκούπα» περιλαμβάνει διατάξεις για την τροποποίηση είσπραξης δημοσίων εσόδων, όπως και παρεμβάσεις για την ενίσχυση του παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ ώστε να γίνει πιο σφιχτός ο έλεγχος στα οικονομικά των δήμων.

Θεσπίζεται ότι το ΥΠΟΙΚ μπορεί μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών να επανακαθορίζει τα όρια δαπανών των δήμων, ενώ γίνονται υποχρεωτικοί οι προϋπολογισμοί σε κάθε δήμο και τοπική κοινότητα σε ετήσια βάση με σαφή χρονικά όρια. Αντίστοιχες διατάξεις ορίζονται για τις περιφέρειες.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή υπέρβασης θεσπίζεται παρακράτηση και μη απόδοση της τακτικής επιχορήγησης της περιφέρειας από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, το παρατηρητήριο αξιολογεί τις προβλέψεις εσόδων που παρουσιάζουν οι ΟΤΑ στον προϋπολογισμό τους και διατυπώνει προτάσεις τροποποίησής τους, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο και ιδίως όταν τα έσοδα εμφανίζονται υπερεκτιμημένα και μη ρεαλιστικά. Το Παρατηρητήριο με βάση μηνιαία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που παρακολουθεί η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, καθώς και με πρόσθετα στοιχεία που παρέχει ο ΟΤΑ, εφόσον του ζητηθεί, αξιολογεί και ελέγχει την πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σε περίπτωση που διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του δέκα τοις εκατό (10%), το Παρατηρητήριο ενημερώνει εντός ενός μηνός από τη λήξη του τριμήνου τον ΟΤΑ, την αρμόδια για την εποπτεία του Αρχή και το Υπουργείο Εσωτερικών, παρέχοντας οδηγίες και εισηγούμενο μεθόδους για τη διόρθωση της απόκλισης.

Ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις του Παρατηρητηρίου υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις αναγκαίες παρεμβάσεις που υποχρεωτικά πρέπει να εφαρμόσουν, ώστε να επιτευχθούν οι ανωτέρω διορθώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα