Ανακούφιση για τις δημοσκοπήσεις

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά και στον απόηχο εκταμίευσης της «σούπερ δόσης» είχε προκαλέσει ανησυχία και προβληματισμό στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα, η φτώχεια στις σφυγμομετρήσεις είχε φέρει γκρίνια και πολλά στελέχη, όλων των τάσεων, «ερμήνευαν» την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ ως δικαίωση της κριτικής τους.

Οι μεν «ρεαλιστές» υποστήριζαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να συγκροτήσει κυβερνητικό πρόγραμμα και να αφήσει στην άκρη τις εξαγγελίες για «αποκατάσταση μισθών-συντάξεων με ένα άρθρο», ενώ τα στελέχη της εξ αριστερών αντιπολίτευσης εξηγούσαν την δημοσκοπική πτώση, επικαλούμενα την –κατ’ αυτούς- «δεξιά στροφή» του Αλέξη Τσίπρα.

Ανάσα

Ωστόσο, η νέα «φουρνιά» μετρήσεων, που δείχνει στον ΣΥΡΙΖΑ –έστω και οριακά- στην πρώτη θέση των προτιμήσεων, έχει προκαλέσει ανακούφιση στην Κουμουνδούρου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θέλουν να ξεδιπλώσουν τα επόμενα σχέδιά τους, αλλά όχι υπό την πίεση των σφυγμομετρήσεων. Μάλιστα, στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενόσω περιμένουν την ανατροπή υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, εκτιμούν ότι η «αντίστροφη μέτρηση» της κυβέρνησης έχει αρχίσει. Βεβαίως, εκλογές δεν «βλέπουν» σύντομα, ωστόσο ελπίζουν πως εφεξής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παγιώσει την πρώτη θέση και η κυβέρνηση θα εισπράττει την πολιτική φθορά της πολιτικής της.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά «μετριοπαθή» στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι… όσο λειτουργούσε η πίεση των δημοσκοπήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κίνητρο να κινείται γρηγορότερα και να αποφεύγει τα λάθη, ενώ προειδοποιούν, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, πως «τώρα κάθε λάθος μετράει».
Σε κάθε περίπτωση, η δημοσκοπική μάχη μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαρκής και αναμένεται να έχει χαρακτηριστικά ντέρμπι, αποτελώντας ένα παιχνίδι για γερά νεύρα…

Keywords
Τυχαία Θέματα