Για αέριο και …φρεγάτες ο Ολάντ

Για έξι ώρες θα παραμείνει στην Αθήνα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μία επίσκεψη που επρόκειτο, αρχικώς, να γίνει το Νοέμβριο, μετατέθηκε για τον Ιανουάριο και, εν τέλει, πραγματοποιείται αύριο.

Εντός αυτών των έξι ωρών, πλην της υποστήριξής του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης (σ.σ. η οποία οφείλει να του αναγνωρίσει ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου να βγει η Ελλάδα από το στόχαστρο), ο Γάλλος Πρόεδρος θα επιδιώξει

να θέσει επί τάπητος και τους βασικούς άξονες τις εφεξής ελληνογαλλικής συνεργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει υποστήριξη από τον κ. Ολάντ ώστε να υπάρξει επαναδραστηριοποίηση των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και με απευθείας επενδύσεις, ωστόσο είναι η γαλλική πλευρά που φέρεται έτοιμη να θέσει στο τραπέζι τα «βαριά χαρτιά», δηλαδή εξοπλιστικά και ενέργεια.

Η Γαλλία θέλει να αναβιώσει τη συμφωνία που είχε γίνει επί Κ. Καραμανλή για αγορά από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό φρεγατών τύπου Fremm από τη γαλλική DCNS, η οποία αλήθεια είναι δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση από οικονομικής απόψεως. Δεδομένου ότι λεφτά δεν υπάρχουν, οι Γάλλοι εμφανίζονται πρόθυμοι να προτείνουν… χρονομίσθωση των πλοίων, ώστε η δαπάνη να μετακυλισθεί στο μέλλον και σε χρόνο που η ελληνική πλευρά θα μπορεί να ανταποκριθεί. Το παιχνίδι δεν είναι βέβαια μονοδιάστατο, αν συνυπολογίσει κάποιος ότι δεν αποκλείεται, στο επόμενο διάστημα, το Παρίσι αλλά και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναγκαστούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για την Ελλάδα, προχωρώντας σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων ή ακόμη και κούρεμα του χρέους, οπότε κάθε πλευρά επιδιώκει να χτίσει τα ανταποδοτικά της οφέλη από μία τέτοια διαδικασία.

Στο τραπέζι θα τεθεί και ο ελληνικός σχεδιασμός σχετικά με την αξιοποίηση ενδεχόμενων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Η γαλλική Total αποφάσισε να ενεργοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κυπριακή Δημοκρατία τής παραχώρησε ήδη δύο οικόπεδα προς έρευνα κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων. Πλέον, κοιτάζει και προς τα αντίστοιχα ελληνικά οικόπεδα, όποτε κι αν αυτά βγουν προς αξιοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα