Θα «χυθεί αίμα» για τη δόση Μαρτίου

Του Βαγγέλη Δουράκη

Με την ψήφιση από την Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, «ξεκλειδώνει» η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου: Σε αυτή την περίπτωση συνεδριάζει την Πέμπτη τυπικά το Euroworking Group και ανάβει το «πράσινο φως» για την δόση. Λίγα 24ωρα μετά όμως (πιθανότατα στις 25 του μήνα) η τρόικα …ξανάρχεται και πιάνει δουλειά, θέτοντας σε πρώτο πλάνο τις απολύσεις από

το Δημόσιο.

Η ατζέντα των πιστωτών μας περιλαμβάνει τέσσερα βασικά θέματα: το φορολογικό, την πορεία του προϋπολογισμού, τις απολύσεις στο δημόσιο και τις αποκρατικοποιήσεις.

Για την Αθήνα ξεκινά παράλληλα ένας αγώνας δρόμου, αφού για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση του Μαρτίου, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να υιοθετήσει ένα πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων: Κατ’ αρχάς θα πρέπει να έχει καταμετρηθεί το πλεονάζον προσωπικό σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου. Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει το σχέδιο των ανά τρίμηνο αποχωρήσεων από το Δημόσιο έως το τέλος του 2014. Μέσα στη φετινή χρονιά θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί 25.000 υπάλληλοι. Επίσης, θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι τιμές των φαρμάκων, βάση των τιμών που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα να καθιερωθεί ένας μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.
Κατά την παραμονή της τρόικα στην Αθήνα (μεταξύ τέλους του μήνα και τα μέσα του Μαρτίου), θα ξεκαθαρίσει και το τοπίο αναφορικά με τους όρους που θα προβλέπει η προωθούμενη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών φορολογούμενων και επιχειρήσεων:

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε σε συνέντευξή του για την νέα ρύθμιση λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Είμαστε σε μία σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα . Πιστεύω να καταλήξουμε
σε συμφωνία. Πρόκειται για μία ενιαίου χαρακτήρα ρύθμιση τόσο για οφειλές φόρων όσο και για οφειλές ασφαλιστικών εισφορών».
Η Κυβέρνηση μιλά για μια τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε όσους έχουν ανοίγματα στην Εφορία, αλλά και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ όπως όλα δείχνουν οι ρυθμίσεις θα είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κάθε οφειλέτη.

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ίσως οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να εκμεταλλευτούν τις τρέχουσες ρυθμίσεις, δεδομένου ότι ίσως η νέα δεν έχει τόσο ελκυστικό επιτόκιο.

Στο τραπέζι με την τρόικα θα πέσει και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων: Ο μήνας «φωτιά» είναι ο Απρίλιος, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων που θα προκύψουν από ιδιωτικοποιήσεις φέτος «κληρώνει» εκείνη την περίοδο: Για τον ΟΠΑΠ έχει ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών η 5η Απριλίου και για την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ η 12η Απριλίου. Αν και δεν έχει ορισθεί ακόμη πότε θα τεμαχιστεί η ΔΕΗ, το μόνο σίγουρο είναι ότι μέχρι την 1η Ιουλίου θα έχει συντελεστεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα