Αν ο Τσίπρας ήταν πρόεδρος της Κομισιόν...

22:42 8/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

«Πρώτον, Θα απαιτούσα την απόσυρση της ευρωπαϊκή επιτροπή από την τρόικα. Την καταστρόικα όπως πετυχημένα την αποκαλούν ακόμα και στελέχη των σοσιαλιστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Δεύτερον, θα έθετα αμέσως στο τραπέζι το ζήτημα της διάσκεψης για τη ρύθμιση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και κυρίως, όσο πιο δυνατό είναι το δικό μας μέτωπο τόσο πιο δυνατά θα ακουστεί το αίτημα για απαλλαγή του λαού μας από το μνημόνιο

της καταστροφής. Τρίτον, θα διεκδικούσα περισσότερες αρμοδιότητες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, την ενίσχυση της δημοκρατίας και της συμμετοχής των λαών στις κρίσιμες αποφάσεις μέσα από δημοψηφίσματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Ακροπόλ.

«Ευρώπη των τραπεζιτών»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αποκάλυψε τι θα πει σε όλες τις προεκλογικές εμφανίσεις του στην Γερμανία, στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ και αλλού, ενώ μίλησε με βαριές εκφράσεις για την παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «Ευρώπη των τραπεζών και των πολυεθνικών, Ευρώπη της λιτότητας και του αυταρχισμού», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή Ευρώπη «αποκρουστική και επικίνδυνη». Παράλληλα, χαρακτήρισε την Ευρώπη «συνταγματικά κατοχυρωμένη, νεοφιλελεύθερη νομισματική και οικονομική περιοχή». «Η Ευρώπη των λαών έγινε Ευρώπη των τραπεζιτών, το κέντρο λήψης αποφάσεων έφυγε από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις και μεταφέρθηκε σε τεχνοκράτες, κλειστά συμβούλια και στην Κεντρική Τράπεζα», συνέχισε.

«Να γυρίσουμε στην παλιά Ευρώπη»

Επί της ουσίας, ο Αλέξης Τσίπρας εφεξής, όταν θα μιλά σε διεθνές ακροατήριο, θα απευθύνεται στη συμπιεζομενη μεσαία τάξη και στους εργαζόμενους όλων των ευρωπαϊκών κρατών και θα ευαγγελίζεται την «παλιά Ευρώπη», όπως αυτή -και το ευρωπαϊκό όραμα- είχαν διαμορφωθεί από τους πρωτεργάτες του ονείρου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Στη πραγματικότητα αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η οριστική απομάκρυνση της Ενωμένης Ευρώπης από τις ιδρυτικές της αξίες. Από τις διακηρύξεις της ισότητας και της αδελφοσύνης που έγιναν συνθήκες ερήμην της λαϊκής βούλησης για δημοσιονομική προσαρμογή. Οι καλές προθέσεις έγιναν κακές αποφάσεις. Η ισόρροπη ανάπτυξη έγινε ανισόρροπη λιτότητα και ύφεση. Η ισορροπία βορρά νότου έγινε ισορροπία του τρόμου, με τον νότο να είναι το πρώτο θύμα. Και κάθε νέα συνθήκη είναι πλέον και μία ακόμα συνθηκολόγηση στην κυριαρχία των ισχυρών», είπε και απόψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα