ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΥΡΗΤΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει τη βοήθειά της στις λιβανέζικες έρευνες για τη βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό  ενώ παράλληλα εντείνονται οι ανησυχίες για διάχυση της κρίσης από τη γειτονική Συρία.

Στην επίθεση της περασμένης Παρασκευής σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της λιβανεζικής αστυνομίας Ουισάμ Αλ-Χασάν -ο οποίος ήταν σουνίτης, προσκείμενος στη λιβανέζικη αντιπολίτευση και είχε αποκαλύψει «δίκτυο» Σύρων καθεστωτικών στον Λίβανο.

Οι Λιβανέζικες αρχές θεωρούν ότι πίσω από την συγκεκριμένη

επίθεση βρίσκεται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Άσαντ, υποψία που έχουν εμφανιστεί να συμμερίζονται και ξένοι αξιωματούχοι -όπως ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, που είχε εκφράσει την Κυριακή ανάλογη εκτίμηση.

Σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον δεσμεύτηκε πως οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν τη Βηρυττό να διαλευκάνει την υπόθεση.

Οι συγκρούσεις στο κέντρο της Βηρυτού χθες Κυριακή, έπειτα από την κηδεία των θυμάτων της επίθεσης, θύμισαν ότι και ο Λίβανος έχει αρκετά άλυτα προβλήματα. Η στάση των Λιβανέζων απέναντι στις εξελίξεις στη Συρία είναι μοιρασμένη: Η αντιπολίτευση και οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι ο Μικάτι υποστηρίζει τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ Αλ-Άσαντ και τη σύμμαχό του στο Λίβανο Χεζμπολάχ.

Ο Νατζίμπ Μικάτι είχε δηλώσει το Σάββατο ότι είχε προσφέρει την παραίτησή του στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν ώστε να ανοίξει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Λιβανέζος πρόεδρος του ζήτησε όμως να παραμείνει στο αξίωμα για να βρεθεί διέξοδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα