Αισιοδοξία στην σκιά της Ουκρανίας

09:43 4/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Εβδομάδα δοκιμασίας θα είναι η τρέχουσα για την χρηματιστηριακή αγορά καθώς η κρίση στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις στο χρηματιστήριο.

Η αγορά έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από το όριο των 1.300 μονάδων που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2011. Χθες τα ξένα χρηματιστήρια δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις στον απόηχο

της κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία. Ωστόσο σήμερα η ανησυχία έχει υποχωρήσει καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων και την επιστροφή των στρατευμάτων στις βάσεις τους.

Αρνητικά είναι τα νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης – τρόικας παραμένει για μια σειρά ζητημάτων καθιστώντας αδύνατη την ολοκλήρωση της διαπραγματεύσεων. Μετά τη μαραθώνια συνάντηση της περασμένης Κυριακής γίνεται πολύ λόγος για την ανάγκη πολιτικών αποφάσεων γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για τον κίνδυνο μιας ολικής εμπλοκής της συμφωνίας.

Πάντως μέχρι τώρα η χρηματιστηριακή αγορά αλλά και η αγορά ομολόγων έχουν δείξει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ δημοσιεύματα ανάφεραν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών φτάνουν τα 20 δις. ευρώ το χρηματιστήριο επηρεάστηκε ελάχιστα ενώ το spread των ομολόγων υποχώρησε σε νέα χαμηλότερα επίπεδα. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές εκφράζουν την βεβαιότητά τους ότι παρά τις όποιες αναταράξεις η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα, λόγω της θεαματικής βελτίωσης των μακροοικονομικών μεγεθών, και η άνοδος των τιμών και των αποτιμήσεων αποτελεί μονόδρομο.

Η Ελληνική αγορά, σημειώνουν, παραμένει μια από τις πιο φτηνές της Ευρώπης και μπορεί να προσφέρει υπεραποδόσεις υπό την προϋπόθεση. Σημειώνουν ότι η άνοδος των αποτιμήσεων είναι απόλυτα δικαιολογημένη και οφείλεται στην μείωση του κινδύνου χώρας. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το επιτόκια του δεκαετούς ομολόγου από 28% που ήταν κάποιους μήνες πριν τώρα έχει συρρικνωθεί στο 6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα