Αγοράστε χρόνο (ασφάλισης) για επικουρική σύνταξη

Τη δυνατότητα εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, με ταυτόχρονη καταβολή τόσο των εισφορών του εργοδότη όσο και του εργαζόμενου δίνει εγκύκλιος του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης.

Να σημειωθεί ότι, από την 1η Ιανουαρίου, οι εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη έχουν εξομοιωθεί για όλους τους ασφαλισμένους, πριν και μετά το 1993 στο 3% και 3% αντίστοιχα. Αυτό συνεπάγεται κάποιες αυξήσεις στους μισθούς των παλαιών ασφαλισμένων (πριν το 1993) που πλήρωναν εισφορές άνω του 3%, όμως συνεπάγεται και μείωση των συντάξεων, αφού ο νόμος ορίζει ότι πλέον, οι επικουρικές συντάξεις θα υπολογίζονται με

βάση το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών.

Η εγκύκλιος ΙΚΑ και ΕΤΕΑ, προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι μισθωτοί, μπορούν να καταβάλλουν τις εισφορών τόσο του εργοδότη όσο και του εργαζομένου για τον χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων ασφάλισης, προκειμένου να κατοχυρώσουν δικαίωμα για τη λήψη επικουρικής σύνταξης.

Η συνέχιση της ασφάλισης θα γίνεται με την υποβολή του σχετικού αιτήματος στο σώμα της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης και η έναρξη καταβολής της επικουρικής σύνταξης θα ξεκινά, αυτόματα, οπότε συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα