«Εντός-εκτός» ΔΗΜΑΡ οι Παπαδόπουλος, Ψαριανός

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Όσο περνούν οι μέρες και οι «58» μεταμορφώνονται σιγά σιγά σε κόμμα, τόσο εντονότερες είναι οι πιέσεις που δέχονται τα δύο διαφωνούντα στελέχη από την πλειοψηφία του κόμματος και όχι μόνο.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Χρήστος Μαχαίρας, μιλώντας στο Mega, κάλεσε τους Παπαδόπουλο-Ψαριανό «να αναλάβουν τις ευθύνες τους», αποδοκιμάζοντάς τους, κατ’ ουσίαν, δημοσίως. «Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες

του. Είναι προφανές ότι η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού των “58” είναι η εξυπηρέτηση του εκλογικού σχεδιασμού του κ. Βενιζέλου. Άρα, τα στελέχη μας που πηγαίνουν ως ομιλητές, θα πρέπει να σκεφτούν ότι συνδράμουν μια αντίπαλη εκλογική σύμπραξη στη Δημοκρατική Αριστερά», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαχαίρας, για να προσθέσει με νόημα: «Ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς, θεματοφύλακας των παραδόσεων του οποίου παραμένει η ΔΗΜΑΡ, αποστρέφεται τις πρακτικές που αποσκοπούν στη φίμωση της αντίθετης άποψης. Εκπαιδευτήκαμε όλοι στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Υπάρχει ωστόσο ένα όριο: δεν μπορείς να πληγώνεις τη δημόσια εικόνα του κόμματός σου και τις εκλογικές του προοπτικές. Πόσω, μάλλον, αν είσαι μέλος κορυφαίων οργάνων, όπως είναι η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ…»

Αποστάσεις και από Λυκούδη

Ωστόσο, το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί την εσωκομματική κατάσταση και «απομονώνει» τον πρώην εκπρόσωπο Τύπου και τον βουλευτή Β’ Αθήνας είναι το γεγονός ότι και ο επικεφαλής της μειοψηφίας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης (στην τάση του οποίου ανήκουν ο Ανδρέας Παπαδόπουλος και ο Γρηγόρης Ψαριανός) κράτησε, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 984, σαφείς πολιτικές αποστάσεις από τις τελευταίες πρωτοβουλίες των δύο στελεχών. «Αντικειμενικά υπάρχει ζήτημα κατά πόσο μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μας ή και βουλευτές μπορούν να παίρνουν μέρος, ως ομιλητές, σε μια εκδήλωση ενός φορέα που διαμορφώνει έναν άλλον πολιτικό προσανατολισμό», επισήμανε ο πρώην γραμματέας του κόμματος, σχολιάζοντας την παρουσία των Παπαδόπουλου-Ψαριανού στην εκδήλωση των «58» στην Κηφισιά.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις φήμες που θέλουν τον Ανδρέα Παπαδόπουλο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της «Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξη», ο Σπύρος Λυκούδης παραδέχθηκε πως αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε ο κ. Παπαδόπουλος δε θα συνυπολογίζεται στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. «Προφανώς θα ήταν πρόβλημα αν ένα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου άλλου πολιτικού σχηματισμού. Είναι ένα παράδοξο φαινόμενο. Δεν θα μπορούσε να γίνει γενικά αποδεκτό από την ΔΗΜΑΡ. Αλλά νομίζω ότι παραμένει στο επίπεδο ενός ρεπορτάζ που δεν επιβεβαιώνεται. Ο κ. Παπαδόπουλος μου είπε ότι δεν ισχύει», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λυκούδης, θέτοντας σε απομόνωση τους δύο διαφωνούντες.

Keywords
Τυχαία Θέματα